咩係Non-ECC???

岩岩見到Kinstond D ram 一樣規格都有分Non-Ecc同無寫
無寫仲貴小小
係D咩來?

另外CL值愈細愈好呀可?我無記錯既話..

而家既新手.....
ECC通常都係server用既ram
正常用就係Non-ecc
CL值就係越低越好

原帖由 ShadowMaster 於 2009-3-26 13:26 發表
而家既新手.....
ECC通常都係sever用既ram
正常用就係Non-ecc
CL值就係越低越好

哦....原來係咁
第一句"而家既新手..."
你意思係咪想暗底裡話我咩都唔識?
唔識未問LOR.....
你不是曾經都係新手咩...

我不是想引起罵戰...多謝你答我的問題

ecc即係容錯能力更高, 能夠自動除錯, 減少死機情況出現, 由於佢有咁既能力, 所以佢用既料都較多, 所以一般售價較貴, 但係因為佢要check d資料有冇出錯, 所以呢d ram可能會慢dd.

**有錯請指正

原帖由 leonsy 於 2009-3-26 05:52 PM 發表
ecc即係容錯能力更高, 能夠自動除錯, 減少死機情況出現, 由於佢有咁既能力, 所以佢用既料都較多, 所以一般售價較貴, 但係因為佢要check d資料有冇出錯, 所以呢d ram可能會慢dd.

**有錯請指正

所以ECC RAM比較岩server市場

ECC (Error Correcting Code)是一種記憶體上的除錯技術,用來檢查傳送到記憶體的資料是否正確。系統會在傳送數據資料時,為8位元資料加入額外的1位元Parity Check(同位檢查)編碼。當數據出現錯誤時,ECC能自行更正錯誤,或要求系統重新傳送資料。這樣可確保系統正常運作而不會因資料錯誤而導致當機。因為多了一重除錯步驟,因此ECC RAM運行速度會比Non-ECC記憶體稍慢。另外由於ECC記憶體加入了同位檢查編碼,故其運作位元長度變成72-bit,而非傳統的64-bit。這類記憶體多應用於高階電腦如伺服器上。
ECC RAM本身也需要用一顆晶片作為除錯之用。因此帶有ECC功能的記憶體,每面都有9顆記憶體晶片,比其他的8顆多出一顆。而Registered ECC RAM是含Registered功能 (Registered是暫存器之意) 的記憶體,其優點在於確保資料存取時的穩定性與完整性,令系統可在更高速度下工作。

另外CL值愈細愈好呀可?我無記錯既話.......(係)

原帖由 暴龍@JL 於 2009-3-26 17:35 發表

哦....原來係咁

可能佢既意思係啲新手成日唔用搜尋功能

原帖由 暴龍@JL 於 2009-3-26 17:35 發表

哦....原來係咁

而家既新手 ,  唔識未問LOR.....  成日唔用搜尋功能

哦....原來係咁

其實google一打ECC就有答案,點解要開POST問

哦....原來係咁

新人,唔識野...就係咁架啦,忍下啦.

其實而家SERVER多數都係ECC+REG,好小只係ECC.

而家AMD好多CPU都已經支援你用埋ECC RAM.
但由於價錢有差別,所以大RAM廠都會寫得清楚小小.
Non-ECC
ECC-72bit (標準ECC)
ECC-64bit (早十年前先有,而家無架啦 , 不過前同人訂PC-100 , SD-ECC RAM先中招黎. 好彩代理話無問題,可以換)
ECC+REG (好多SERVER都用)
FB-DIMM (好多新型INTEL SERVER都用,包括MAC PRO)

你好好參考下啦