☆研究吓開住電腦要幾多電費☆ (非專業數據)

嘩.. 乜 LCD TV 咁大食架? 成 200-400w..
咁部 50" 內投電視都係 1XXw 咋喎.. 仲諗著換 LCD TV.. 估佢細食 d 添..

岩岩又度過 .. 原來唔係 50" 內投.. 係 43" 內投.. 平均誠惠 218w.. .  咁睇.. 同 LCD TV 唔差得遠咋喎...

原帖由 smart_chi 於 2009-3-28 04:52 發表
嘩.. 乜 LCD TV 咁大食架? 成 200-400w..
咁部 50" 內投電視都係 1XXw 咋喎.. 仲諗著換 LCD TV.. 估佢細食 d 添..

無咩可能400W囉, 42吋LCD都係200幾W, plasma就一定過400w, 可能唔止添

補充一下 3/4匹冷氣 700W 風扇 30~80W 光管40W
所以如果咁計, 電腦耗電量唔算高 (如果唔係24x7開,跟本微不足道)
不過新科技, 如果可以再壓低顯卡 cpu, 呢D既耗電量,當然更好

原帖由 hacker 於 2009-3-28 04:03 發表
有人話開住電腦既電費同個雪櫃差唔多!
亦有人擔心隻牛輸出唔夠, 因為入面harddisk同埋超勁display卡會食成個雪櫃既用電量.....
其實又真係喎.
一部家用雪櫃一般耗電量約100W~300W, 但製冷時耗電量就會去到500W~過千W. ...

請問部電腦乜Config呀?

原帖由 taiwanese 於 2009-3-28 05:51 發表
補充一下 3/4匹冷氣 700W 風扇 30~80W 光管40W
所以如果咁計, 電腦耗電量唔算高 (如果唔係24x7開,跟本微不足道)
不過新科技, 如果可以再壓低顯卡 cpu, 呢D既耗電量,當然更好

光管40W,你個支係咩光管黎架....
定係你想說你家 N 支光管加埋?

我之前部42" Plasma都係300W喳喎

依家部37" LCD 180W

plasma真係令人又愛又恨