請問如果火牛電量大於電腦所需電量,會否把電腦電死?

本人將在數月內換火牛,打算買一個大watt點的火牛,以準備將來升級電腦硬件。
但就產生了一個問題 - 我擔心大watt的電量會電死硬件

所以就想問問,如果火牛watt數大於電腦所需的watt數,電腦的硬件會否被電死?
例如我的電腦只需500w電,我卻買一個700w來推它,電腦會否因電量過大而死?

原帖由 268276 於 2009-3-29 15:12 發表
本人將在數月內換火牛,打算買一個大watt點的火牛,以準備將來升級電腦硬件。
但就產生了一個問題 - 我擔心大watt的電壓會電死硬件

所以就想問問,如果電壓的watt數大約電腦所需的watt數,電腦的硬件會否被電死?
例如我的電腦只需500w電,我卻買一個700w來推它,電腦會否因電壓過大而死?

第1,電壓單位係V唔係W
第2,依照第一點,你根本唔知你度問咩野
第3,買大Watt數既火牛,電壓同小Watt數既火牛一樣(+12V,+5V,+3V+5Vsb,-12V),唔同既係電流
第4,火牛會依照硬件既耗電去輸出,唔會因咩電壓過大而死

700w係電量唔係電壓就算有多都應該唔會咁易電死既
而且一隻700w既牛係=可以輸出700w但係唔一定要輸出700w你用幾多佢就會比幾多

當然不會啦,火牛係你用幾多,佢先出幾多電的=.=

回覆 2# 的帖子

sorry,已改正

多謝樓上兩位的解答,那我就放心了 =]

W只是指輸出的功率
並不是電壓,再者現在的power supply都是主動式,支援120v / 240v

補充一下,香港是用240v的

原帖由 zankues2 於 2009-3-29 16:52 發表
W只是指輸出的功率
並不是電壓,再者現在的power supply都是主動式,支援120v / 240v

補充一下,香港是用240v的

香港用220V

而家既新手諗野太誇張...
如果電得死 都冇呢個壇 因為成個HK都唔會用電腦
冇理由套config 用396W 會有個396W既牛比你買掛 如果係咁 整火牛間野都蝕到爆啦

原帖由 268276 於 2009-3-29 15:12 發表
但就產生了一個問題 - 我擔心大watt的電量會電死硬件

所以就想問問,如果火牛watt數大於電腦所需的watt數,電腦的硬件會否被電死?
例如我的電腦只需500w電,我卻買一個700w來推它,電腦會否因電量過大而死?

PSU output = maximum output ,
output during operation is depends on demand
e.g. food demand < supply , you will waste food ... but you won't silly as eat them all

回覆 7# 的帖子

好 是我錯了,太久沒有回香港了

是220v才對