[溫故知新]32Bit windows 3GB RAM問題

話說我依家用緊32Bit Win XP

系統安有4GB DDR2
主機板是ASUS P5Q-E (P45)
顯示卡是ATI 2600Pro 256MB DDR3
Windows顯示只有3GB RAM,十分正常

但是,今日我在主機板上加插一塊ATI 4650 1GB DDR2
為甚麼Windows還是顯示3GB RAM?

不是有云32Bit Windows 記憶體定位位置不足,還需要預留顯示卡記憶體定位,所以不會顯示足夠RAM數?

為甚麼我加插一塊有1GB RAM的顯示卡對我的系統記憶體數量沒有影響?

尋高手解答,Thank
2009-04-14_ 0011.png
2009-04-14_ 0010.png

呢條問題真係激正, video ram 關系統ram 咩事呀??? 又唔係onboard display......笑死人咩...

xp 32bit 認唔到 4G ram 係因為周邊硬件食左d memory address, 所以唔同chipset 例如 P35, G31, P45安裝windows xp 32 bit 都會顯示不同數量的ram.

日文

原帖由 kmb3av188 於 2009-4-14 01:30 發表

但是,今日我在主機板上加插一塊ATI 4650 1GB DDR2
為甚麼Windows還是顯示 ...

主ram 同 display ram 係唔同果wor....
你想佢變4gb 呀...

原帖由 soccerism 於 2009-4-14 09:50 發表
呢條問題真係激正, video ram 關系統ram 咩事呀??? 又唔係onboard display......笑死人咩...

xp 32bit 認唔到 4G ram 係因為周邊硬件食左d memory address, 所以唔同chipset 例如 P35, G31, P45安裝windows xp 32 bit 都會顯示不同數量的ram.

係咯....我g31 3.5gb p43 3.25gb...

原帖由 soccerism 於 2009-4-14 09:50 發表

關事架   不過我唔知樓主部機點解無變.

我用緊塊780i 行4gb ram, 不過用緊3張 8800gs 行folding, system度show 得1.5gb ram (under 32bits Win XP)

原帖由 yuen2 於 2009-4-14 09:54 發表

關事架   不過我唔知樓主部機點解無變.

我用緊塊780i 行4gb ram, 不過用緊3張 8800gs 行folding, system度show 得1.5gb ram (under 32bits Win XP)

我部機加左" 1 " 張display 卡都係冇變....
多幾張真係唔知啦...

原帖由 kmb3av188 於 2009-4-14 01:30 發表

為甚麼Windows還是顯示 ...

你要顯示4gb ram嘅話,你要換個64bit嘅操作繫統,唔係換video card。就算你係32bit繫統行3張295都只會顯示3-3.X GB RAM

人哋唔識先至發問有什麼好笑,再者video card都是周邊硬件!其實問題係底板的chipset ,intel 同 Nvidia 有唔同!
我以前NV680i用4G Ram加一張 GF8800GTS 320MB Video Card Windows表示 3G Ram ,之後再加多一張GF8800GTS 320MB 行SLI
Windows只表示得2.5G Ram 。

32bit 最多認4G,加上你如果有用 TV Card, Sound Card, video card就會認得仲小

請有關人仕留意

32bit Windows 都會先預留Memory Address 比Display Card
唔理係Onboard or AddOn
都會有同等情況