想買部 動物機離 BT 應該點選擇 !?

要用 Atom 330 Daul Core, 要有 Gigabit LAN 同 慳電, 買廠機定自已買呢 ?

1) MSI Wind D100 nettop w/o HD and Ram - $1250
2) Asrock S330 nettop w/o HD and Ram - $1350
3) 自己買 - $ ??? ( Jetway 330GC - $750 ?? )

多謝大家先 ! ^^

自己装比厂机用少好多钱。但自己装就要自己一件件稳,又要自己装上去。其实最难系机箱,唔批个个睇得上眼。

咁慳電方面呢 ? ^^

原帖由 Whitepig 於 2009-6-4 16:36 發表
買部 動物機 or NAS is better for BT?

睇你要最最慳電 / 可以接受多少少電, 但擴充性+效能都好好多
每個人答案同要求唔同
我自己唔會選現成nas
自組nas + 獨立動物機
動物機用 itx, 其實都可以低功耗, 仲可以兼任好多工作

原帖由 Whitepig 於 2009-6-4 16:36 發表
買部 動物機 or NAS is better for BT?

同埋現成小型家用 nas 圈養動物效能多數唔及 pc

回覆 5# 的帖子

但我選NAS囉
慳電之餘用落簡單方便

原帖由 Ezra 於 2009-6-4 16:45 發表
但我選NAS囉
慳電之餘用落簡單方便

其實itx 都已經可以好慳電
eg 780g / 8200 + 3250e ~
計埋 hdd, 整體耗電量其他唔係差好多
nas 限制大, 1bays更加, 2bay2 以上貴, 唔比 itx 組合平

易用同方便性, 就見仁見智

回覆 8# 的帖子

嗱,你講嘅3250e+780G我都用緊. 都知道呢個config起慳電. 但相對NAS仍然明顯更慳電(我係用1 bay NAS作主力動物).

至於"易用同方便性, 就見仁見智",我都同意...

其實,你有冇用NAS咖?

原帖由 Ezra 於 2009-6-4 16:59 發表
嗱,你講嘅3250e+780G我都用緊. 都知道呢個config起慳電. 但相對NAS仍然明顯更慳電(我係用1 bay NAS作主力動物).

至於"易用同方便性, 就見仁見智",我都同意...

其實,你有冇用NAS咖?

我用廠機做 nas, os 用 freenas, 個人用, 我覺得好 ok, 好方便, 安裝唔會難過 set nas
剛睇返 post, 用咗剛好兩年多少少
但我無用佢養動物
我最近用 geforce 8200 + 5050e 養