時下電腦壽命

我記得我第一部電腦係386,冇記錯都用咗好幾年,之後又去到486時代最少都5年以上,跟住P4,P5,平均壽命都可以用到好幾年以上先換機,到家吓4核心時代 (遲D 6核,8核,16核,唔知幾時到,應該都好快到),其實我想講,好似以前D電腦,D人會用得比較長時間D先會話換機,但係而家..可能買咗返黎唔夠2個月 or 半年,就會話,換呢樣,換個樣(我自己都係),如果大家話價錢同以前都唔同,如果我冇記錯我個時出個部486 定還時 p4,都要成8千大洋 (比起個陣時其實都唔平),仲有..當時邊有話咁講究,又話散熱,又話對流,好老實個時D機,買咗返黎邊會理佢有冇塵,一用就會用到換機 or 壞 (講緊係4-5年以上).

ps: 純分享,別無它意.

1.1995years me use 3-4 years
2.2001years windowsME60*60*24 ,me use 5 years
3. 2006years windows xp60*60*24 me use 3-?? years

so ,(PC)computer 60*60*24 around can use 3-4 years only

一個字...錢....

原帖由 gm886886 於 2009-6-4 16:38 發表
1.1995years me use 3-4 years
2.2001years windowsME60*60*24 ,me use 5 years
3. 2006years windows xp60*60*24 me use 3-?? years

so ,(PC)computer 60*60*24 around can use 3-4 years only

sorry, 睇左好耐都唔係好明你講乜。

其實而家電腦一樣可以用好耐,只係而家d人多數追求更快更高級的電腦~

原帖由 kkt319 於 2009-6-4 16:38 發表
一個字...錢....

我個人覺得心態問題多D

原帖由 ching8509 於 2009-6-4 16:54 發表
其實而家電腦一樣可以用好耐,只係而家d人多數追求更快更高級的電腦~

冇錯...仲有而家D電腦硬件,真係比以前出得密咗好多,講緊係半年至幾個月既事.

講真一部機夠用駛咩成日換- -"我部機行左10年啦 - -

原帖由 vacun 於 2009-6-4 16:57 發表
講真一部機夠用駛咩成日換- -"我部機行左10年啦 - -