Phenom 1 咁差?

三套 system:

AMD: (自組機)
AMD phenom 965 @ 2.3Ghz
4GB Ram DDR2 667
Radeon HD4850pro
Windows XP pro sp3

Intel: (Asus a8js notebook)
Intel Cuo2duo T7200 @ 2.0Ghz
2GB Ram DDR2 667
Geforce Go 7700
Windows XP pro sp3

Intel: (公司機 Dell OptiPlex 745)
Intel Pentium 4 2.8Ghz
1GB Ram DDR2-667
Integrated Intel Graphics Media Accelerator 3000
Windows XP pro sp2

三套 system 都係 0% cpu loading 下以 firefox 3.0.10 睇 youtube 既 assassins creed 2 E3 宣傳片:  http://www.youtube.com/watch?v=_xkCPNECud8

竟然 phenom 比 pentium 4 更差!之後後來用埋普通 internet explorer 6 去睇同一樣既片,結果一樣,順暢度最好係 C2D,第二係公司機,兩部 intel system 都幾乎唔 lag 睇晒全段片,但 phenom system 就由頭 lag 到尾。

究竟係咩問題?定係反而 windows xp 下玩一般 application phenom 會出唔夠力?

問題解決...

原來係因為我抓住個 USB hdd 來 BT....竟然咁都有影響!我仲要只係用 ADSL 炸...一唔 BT 時順暢晒!


[ 本帖最後由 jerrychf 於 2009-6-8 21:24 編輯 ]

我用 INTEL C2Q 9300 睇 HD 版都 lag lag 地 .........
唔通用4核睇先 lag

TOP

另外有個奇怪既現象就係:

雖然係以上 amd 有咁既問題出現,但 amd system 係咩情況底下既反應都比 intel system 好。同樣時間入到 windows xp 後,AMD system 會比 intel c2d system 更快地 ready 可以比我去行其他 program 而 intel 就反而成日 lag 住係度...當初我都有懷疑係 5400rpm hdd vs 7200rpm hdd,所以就無聊地插隻 2.5 seagate 5400 sata hdd 落 amd system 又將所有野塞入 hdd 去 load 起行,結果都係一樣 amd 勁快地 ready...

TOP

原帖由 ~蜜蜂~ 於 2009-6-8 01:52 發表
我用 INTEL C2Q 9300 睇 HD 版都 lag lag 地 .........
唔通用4核睇先 lag

我已經特登將 firefox 只食一粒 u...

唔通都係唔得 = =?

TOP

原帖由 jerrychf 於 2009-6-8 01:53 發表
另外有個奇怪既現象就係:

雖然係以上 amd 有咁既問題出現,但 amd system 係咩情況底下既反應都比 intel system 好。同樣時間入到 windows xp 後,AMD system 會比 intel c2d system 更快地 ready 可以比我去行其他 prog ...



個人感覺
幾年前開始係 A64 時代已經覺 , 行 windows AMD 系統係順暢 D
唔知係唔係同 FSB 呢個架構有關
如果係咁 , i7 應該可以 fix 到呢個問題 , 而且比 AMD 系統更順暢

TOP

原帖由 jerrychf 於 8-6-2009 01:44 AM 發表
三套 system:

AMD: (自組機)
AMD phenom 965 @ 2.3Ghz
4GB Ram DDR2 667
Radeon HD4850pro
Windows XP pro sp3

Intel: (Asus a8js notebook)
Intel Cuo2duo T7200 @ 2.0Ghz
2GB Ram DDR2 667
Geforce Go 7700
Wind ...


我覺得同 ATI 問題有關

TOP

原帖由 jerrychf 於 2009-6-8 01:53 發表

我已經特登將 firefox 只食一粒 u...

唔通都係唔得 = =?


flash 窒唔窒 , CPU 使用率高唔高
其實真係唔駛咁介意........ 有 D flash C2D E8400 開使用率都其高
flash 實在太大食, 佢係第一個最有資格 offload 去 GPU 的大眾化軟件

TOP

原帖由 dom 於 2009-6-8 01:59 發表


我覺得同 ATI 問題有關


我都係用 ATI

TOP

等我 load 段片試下
手頭剛剛用緊 Phenom x4 9950BE @ 3GHz
測試平台

Phenom x4 9950BE  @ 3GHz
4GB DDR2-1066 Dual Channel , Unganged CL5-5-5-18
ATI Radeon HD4850 Catalyst 9.4
Windows XP Professional SP3
Mozilla Firefox 3.0.10
*** 我會先 preload 段片再播 (HD 版) ***

並無 "LAG" "LAG" 下既情況出現
樓主會唔會係開左 Cool & Quiet

[ 本帖最後由 dom 於 2009-6-8 02:16 編輯 ]
YouTubeHD_Test001.jpg
YouTubeHD_Test002.jpg
YouTubeHD_Test003.jpg
YouTubeHD_Test004.jpg
YouTubeHD_Test005.jpg

TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

TOP