改頭換面,難以決定

暑假諗住用 $2500 幫部廠機升級,但又不知如何是好

部廠機現在規格如下:

主機版:Intel i945G/GZ
CPU:Intel Duo-Core E4500 2.2Ghz
Display:Inno3D GF9500GT LP ( 升級過,由 8400GS 升做 9500GT )
DVD-RW:12x
2.5 HDD:320 GB ( 唔知咩廠 )
RAM : 2GB DDR2 633 ( 又係唔知咩牌子 )
Case:HP 賣緊 s 系機個種

決擇:

1) 唔知改為 mATX 定保持 mini-iTX 好…
2) 買 G45 定 nForce 9300 mini-iTX ? ( 如上 )
3) 想保留 CPU , display 同 HDD
4) CPU 遲 d 會換 E6300 , 如果 mATX 就可以轉用勁 D 既卡例如 GTS250 等
5) DVD-RW : 如果 mini-iTX , 就要用 slim … 但係如果 mATX 可以用正常版 , 點 ?
6) 有無比較細小既 mATX case ? 如有散熱方面點 ? 買邊種 case 好 ?
7) 如果推薦 iTX , 咁咩 case 散熱好又岩要求 ?
8) 以下有兩種換機方法,想問邊種好 D 同要幾多 W 火牛 :
a) mATX

- Intel G45 / Q45
- Intel PC E6300 2.8G
- ( 邊種牌子好 ? ) GTS250 1GB 256bit DDR3
- HDD : 原有
- DVD : 原有
- Ram : 2GB x2 DDR2 800 /1066
- 火牛 (?) + Case ( mATX 散熱佳 )

b) mini-iTX

- nForce 9300 mini-iTX ( WIFI )
- Intel PC E6300 2.8G
- Galaxy GF9600GT LP
- HDD : 原有
- DVD : Slim 8x/12x
- Ram : 2GB x2 DDR 800

仲有想問有無人可以幫手傾砌機既野 ? 係 MSN 傾 ?

幫手討論下

幾詳細,做足功課,我最欣賞你依d人
好過d人淨係開個topic話砌機咩都唔講

btw你漏左樣野未講..你打唔打機?咩game?
如果打機用9600gt就唔洗唸itx,itx牛推9600gt比較忟水,lp雖然省電但都係咁話

冇必要買g45,你已有display,買g45有d多餘
$2500計唔計埋粒pd e6300先?
有冇唸過用A咭?
一定要MATX/ITX?唔夠方地?

iTX  case 散熱好難有好
matx就聯力PC-A06F果d

多謝讚賞先
A 卡聽人講好熱 , 所以驚 , 我又唔識搞散熱個 D 野咁
我打機架 , 玩 COD4 , COD5 , L4D , FIFA09 , GTAIV , MM2 ( 一種模擬類遊戲 , 因應顯示卡強度出唔同效果 )
遲 d 想玩埋 Battlefield 1943 , L4D2

因為我唔算係一定要玩呢種 GAME 既人 , 但係都想玩得到同玩得順
我個解象度就 1440x900

咁仲有 Budget 方面我係邊儲就邊換既
顯示卡另計個 $1300 ( 如果話 mATX 既話 , 唔知 GTS250 1GB 定 GTX260+ GOLD ) 如果 A 卡散熱佳都可以買 HD4850 / 4870
但 CPU 我要睇效果 , 但盡可能想 $700 - 750 或以下 KO
主機版方面就 $1000 為主 , 唔用 G45 可以用咩 ? 效能會唔會唔同 ?
我想裝 mATX 原因係因為唔想部機太大部 , 因本身部機都細部
遲 D 會放部機上桌

希望高手指教 , 諗住暑假先換機箱換埋個主機版自己試下砌 , 想睇下配唔配咁

原帖由 CKWKiller 於 2009-6-12 20:41 發表
多謝讚賞先
A 卡聽人講好熱 , 所以驚 , 我又唔識搞散熱個 D 野咁
我打機架 , 玩 COD4 , COD5 , L4D , FIFA09 , GTAIV , MM2 ( 一種模擬類遊戲 , 因應顯示卡強度出唔同效果 )
遲 d 想玩埋 Battlefield 1943 , L4D2

...

a卡唔是熱
n卡 g92 果d都算熱
只要佢用dual slot的hs  基本上都唔會熱得去邊
熱的只是只slot卡

原帖由 cheungmanhoi 於 2009-6-12 20:57 發表

a卡唔是熱
n卡 g92 果d都算熱
只要佢用dual slot的hs  基本上都唔會熱得去邊
熱的只是只slot卡

o , 咁 gtx260 / GTS250 同 HD4870 / HD4850 係咪都用 dual slot ?
講效能邊隻會好 D?

一睇樓主個用途就係包括打機, 出P43/G45 matx吧, 用ATX牛

我用Antec NSK3480, 跟機牛(Antec 380W)改NeoPower 550W, 見過最細既matx case兼容ATX牛 + 公版9800GTX+, 前9cm x 2 (自購) + 後12cm x 1 (包埋)

原帖由 極臭~羽毛筆 於 2009-6-12 21:09 發表
一睇樓主個用途就係包括打機, 出P43/G45 matx吧, 用ATX牛

我用Antec NSK3480, 跟機牛(Antec 380W)改NeoPower 550W, 見過最細既matx case兼容ATX牛 + 公版9800GTX+, 前9cm x 2 (自購) + 後12cm x 1 (包埋)

mATX 機箱 ? 550W 好似太多 ?…

原帖由 CKWKiller 於 2009-6-12 23:19 發表

mATX 機箱 ? 550W 好似太多 ?…
matx牛有400W或以上都少選擇

我睇中左 Forconn TLM725 / TLM141 , 個樣幾好
散熱唔知得唔得呢 ?