兩套相同系統係咪可只賣一套Windows?

同規格兩套電腦系統,買一套 Windows XP 裝上兩部機度得唔得?

原帖由 chanoc 於 2009-10-22 19:52 發表
同規格兩套電腦系統,是否要買兩套 Windows XP?

唔明你想問甚麼
你可以買windows 7 都得

因老細縮骨,諗住叫我組裝兩部相同規格既電腦,就買一套 Windows XP 安裝,等兩部電腦都可以 Windows update。
我就話唔得,因為除左侵權外,第二台電腦仲可能不可以 Windows update,但他話有人同佢講話得,搞到我都有點語縮。所以係呢度聽下d師兄既意見,等我可以有把炮d黎駁老細。

你個問題有問題...

表面上可以買"奶臣"一套套clone落下, 好似d system support甘做, 慳返d時間.

如果你裝一套activate後再clone一套2號機, 俾你update又點... 5合佢個標淮terms米一樣犯法, 破又5系難, patch個key姐.

又怕痕又怕痛, ching你都系買多個key la.

買OEM版咪得LO
唔知有冇錯呢

license 問題,商用機必定要1機1 license,否則就係違法。如果你負責裝就一定上身,所以話知佢係咪可以 update ,死人都唔同佢裝。

原帖由 dieago 於 2009-10-22 20:12 發表
你個問題有問題...

表面上可以買"奶臣"一套套clone落下, 好似d system support甘做, 慳返d時間.

如果你裝一套activate後再clone一套2號機, 俾你update又點... 5合佢個標淮terms米一樣犯法, 破又5系難, patch個key姐.

又怕痕又怕痛, ching你都系買多個key la.

師兄講得正確,你一套 windows 裝兩部跟本就係侵左權啦...
你老世唔驚侵權的話,咁又做咩要咁多此一舉呢?

應唔應該係一回事,得唔得又係另一回事,老細話得,兩部機都會當正版隨時 update,我就未試過,覺得係唔得,所以想先搞清楚得定唔得先,費事俾老細話咁都唔識。
有時,打工既野,照做又死,唔照做又死,真係兩難!

practically can. but not allowed by law.

如果只討論可行性‚ 但一定係犯法

侵權就一定架啦,呢個我都好明白。
我一直以為,Windows 係會認住你部機既所有硬件,雖然兩套電腦同一硬件規格,但相同硬件都有不同的編碼(其實我都唔知係咪有?),Windows 會憑呢d編碼來辨認,所以即使相同硬件既兩套電腦,都不能令到 Windows 將兩部機辨認為一部機,而任你隨意 update 的,不知有無理解錯?