原帖由 hippie15 於 2009-10-23 14:10 發表
姐係MAVELL(好似係)??我塊750A 用佢...

其實只要你係"裝置管理員"睇番就知
如果係show NVIDIA nForce 10/100/1000Mbps Ethernet既話
就係用NVIDIA chip內建既 LAN
否則就唔係
小弟係度順便講埋
一般底板既onboard LAN 其實係會暗地裡霸左你chipset 既 PCI-E Lanes/PCI 位既
而用NVIDIA chip內建既 LAN就唔會受呢樣野影響

原帖由 LL3578 於 2009-10-23 14:43 發表

其實只要你係"裝置管理員"睇番就知
如果係show NVIDIA nForce 10/100/1000Mbps Ethernet既話
就係用NVIDIA chip內建既 LAN
否則就唔係
小弟係度順便講埋
一般底板既onboard LAN 其實係會暗地裡霸左你chipset 既 PCI-E Lanes/PCI 位既
而用NVIDIA chip內建既 LAN就唔會受呢樣野影響

大把pci-e lanes

原帖由 cheungmanhoi 於 2009-10-23 15:37 發表

大把pci-e lanes

D高階板,霸左1,2條就唔係好覺既
反而D IGP板,通常PCI-E lanes 頂晒龍都係得果20條  

原帖由 LL3578 於 2009-10-23 15:43 發表

D高階板,霸左1,2條就唔係好覺既
反而D IGP板,通常PCI-E lanes 頂晒龍都係得果20條  

有幾何有低階版有dual lan
當你 sound 用一條 lan 用2條
都仲有17條 夠哂 x16+x1

睇佢用咩chipest...
nv果個係phy lan
可以系marvell broadcom realtek 或者其他

唔知點解Norton Ghost14 開機碟認唔倒nv lan ?

原帖由 shek40984 於 2009-10-22 20:49 發表
底版係行NVIDIA晶片   NVIDIA lan 好吾好用  會吾會好過REL?

NVIDIA lan = realtek lan ~

原帖由 hkbaby 於 2009-10-23 21:01 發表

NVIDIA lan = realtek lan ~

咁又未必
http://www.hkepc.com/1865/page/6#view
以DFI MCP7A板為例
LAN果度係用 VITESSE VSC8601 Gb Ethernet 晶片