依家點解仲有人會出intel 775 ?? 幫人出機個d係咪靠害

自己用緊e8 .. 想升級得一個選擇就係q9 何奈升個一級要比多900蚊左右..900蚊可以買到amd 620 或 710 na ... 但本次討論既話題同我以上番話係有聯系的... 依家出機 你用intel 中高階u..
真係好白痴lo..係咪多錢得濟? 唔care? 如果你唔考慮將來升級.. 冇問題 ..e6 e7 e8 都ok  但如果要升級的話 升咩最明顯呢??  咪就係四核lo..唔係q8 係q9..但q9 成千七蚊一粒..你放返d 舊u出去
起碼加成千蚊先有q9(停產既話仲貴) 一千蚊足以買到amd 四核 ...如果依家仲入intel 同有意想將來升級的話..intel q9 係你唯一的選擇.. 但前題係你將來要付出1000蚊..一年後你升級q9 要比一千蚊..但一年後既一千蚊可能可以買到勁過q9 既amd u.  唔明d人點解幫人出機個陣仲用intel775

原帖由 軟硬大師 於 2009-10-23 03:14 發表
自己用緊e8 .. 想升級得一個選擇就係q9 何奈升個一級要比多900蚊左右..900蚊可以買到amd 620 或 710 na ... 但本次討論既話題同我以上番話係有聯系的... 依家出機 你用intel 中高階u..
真係好白痴lo..係咪多錢得濟?  ...

除左E3200之外, 775 無一粒CPU抵買 (對比起AMD)
intel最抵係i5, 但係板貴

原帖由 實頭 於 2009-10-23 03:22 發表

除左E3200之外, 775 無一粒CPU抵買 (對比起AMD)

e3200 都唔抵na.. 如果你想將來upgrade 既話..up邊粒同價位既amd 都可以勁你成倍

原帖由 實頭 於 2009-10-23 03:22 發表

幾百蚊有一塊都貴?

原帖由 軟硬大師 於 2009-10-23 03:14 發表
依家點解仲有人會出intel 775 ?? 幫人出機個d係咪靠害
真係好白痴lo..係咪多錢得濟? 唔care? 如果你唔考慮將來升級.. 冇問題 ..e6 e7 e8 都ok  但如果要升級的話 升咩最明顯呢??  咪就係四核lo..唔係q8 係q9..但q9 成千七蚊一粒..你放返d 舊u出去
起碼加成千蚊先有q9(停產既話仲貴) 一千蚊足以買到amd 四核 ...如果依家仲入intel 同有意想將來升級的話..intel q9 係你唯一的選擇.. 但前題係你將來要付出1000蚊..一年後你升級q9 要比一千蚊..但一年後既一千蚊可能可以買到勁過q9 既amd u.  唔明d人點解幫人出機個陣仲用intel775

短期內只換CPU 只係你一廂情願的想法

個個都話唔知幾耐之後upgrade CPU 可以唔使換板
10個都唔知有幾多個1年內會覺得唔夠用upgrade CPU

個個都要???年後升級....
大把人仲係用梗P4 / K7 / K8

文書機用E3200 有咩問題???
想用Quad Core Q8400 / Q9550 打機 / Rendering 有咩問題

出AMD 你就可以保証???年後 可以用更平的價錢 升級到更快的CPU 而唔需要換主機板????

你隻板都唔知用唔用到3年啦.......
就算用到3年...
但到時又會有因 Chipset 限制....
用唔到呢樣...用唔到o個樣......
eg: 好多行到Phenom 又行唔到 Phenom II

有幾多間廠會寫個BIOS 去 Support 新 CPU....
eg: 明明 nForce 570 sli 行到
好似得ASUS 會.....寫個BIOS 去 Support 新 CPU

CPU 供電模組又話唔夠幾相電...
唔夠行粒CPU...
eg: 行到Phenom II 的 Chipset, 又會有 TDP 140W / 125W / 90W 唔同的CPU

個個人要求都唔同....

我姑姐幾年之前用 945P + P4 506 , 佢只係用黎上下網
之後我搵粒2手 PD805 比佢,只係補$300, 佢都唔知用得幾開心

我3年前用ASUS P5B (965P) + E6400 , 我都可以不停轉CPU (E6400>E2160>E7200>Q6600)

唔通用INTEL 就係白痴???用AMD 就好醒???

Well, i5 does have a good C/P ratio, if you are not looking to get the best board to OC, i5 board aren't that expensive. The only problem is you have to upgrade RAM/MB/U all 3 at same time.

So people with 775 board will still want to upgrade from dual core to quad, since they can save a lot on RAM/MB.

I am using i5 now, built it recently, but if I had a 775 MB and decent ram and using a dual core, I would've upgrade to Q9 and put the rest of the money on GPU or PSU. Could save a lot and get a very good upgrade for the money still.

原帖由 win150 於 2009-10-23 05:01 發表

幾百蚊有一塊都貴?

最平九百蚊塊asrock都叫平?
佢有冇775同AM2+ 三百蚊塊板先?

原帖由 軟硬大師 於 2009-10-23 04:23 發表

e3200 都唔抵na.. 如果你想將來upgrade 既話..up邊粒同價位既amd 都可以勁你成倍

板+U 七舊水都唔使, 仲up乜春野grade, 用都兩三年啦
板+u 一蚊一日都唔使

人地用p3 p4都用左幾年
up775又用幾年有咩問題
係追日日解唔o岩用姐
長用唔up或到時直接全換
買775cp值比較高

的確e3200+G31真係抵到爛...
但係除左依個組合...AMD真係平通街.....