火牛無聊一計

輸換效率係指交流電(AC)轉換至直流電(DC)的效率
我既見解係:
如果1部機Full Load 200W

再跟據

Output=Input*efficency*Power Factor

功率因數0.99
有80Plus
白牌
因為220V電壓下會高~2%轉換效率

咁樣,設X為輸入
200W=X*0.82*0.99
輸入係246W
跟住再加番10%-15%(火牛用耐左會損耗)
輸入都係唔夠300W
理論上一隻250W係夠推架啦
註:係有80Plus
但250W個負載量高
200/250=80%

一般情況下火牛負載量超過70%就會開始熱

300W輸出就夠架啦! XD
以下係第二部腦
就算i7 Full load,唔超的話+OK高階既顯卡
都係340W左右咋
我今次都係set呢隻牛既效率係同上
設x為輸入  
340W=x*0.82*0.99
咁樣的話
會計出輸入係418W
加番10-15%
咁樣都係481W

400W夠做了

由於火牛用耐左會損耗的關係
我建議加多50W左右以備不時之需XD
以上係有80PLUS計

即文書機350W
i7 550W左右啦
超頻再加啦

原帖由 小風龍 於 2009-10-23 09:29 發表
輸換效率係指交流電(AC)轉換至直流電(DC)的效率
我既見解係:
如果1部機Full Load 200W

再跟據

Output=Input*efficency*Power Factor

功率因素0.99
有80Plus
白牌
因為220V電壓下會高~2%轉換效率

咁樣,設X為輸入 ...

你一知半解,錯得都幾離普,唔怪得d人一味要大火數既牛,

1.不是功率因素,係功率因數(power factor)
2.火牛標稱既火數,就係實際可用既輸出火數
3.個效率(efficiency)係包括晒所有轉換及損耗,唔使再另加一堆數字。

如一隻標稱 80+,500W 既牛,功率因數係 0.9,當 full load 時
輸入=500/(0.8 x 0.9)=694W
如效率為 0.85,咁 輸入=500/(0.85 x 0.9)=653W
所以效率越高,輸入就唔使耗咁多電。

一知半解果個係你呀-.-

你又咪咁計-.-

知係Power Factor就得啦-.-

500=631*0.8*0.99
我係指幾年後,效能下降的損耗

原帖由 小風龍 於 2009-10-23 10:30 發表
一知半解果個係你呀-.-

你去學多幾年返來先啦,唔係你部機用200W 就要買隻500W既牛,蝕底果個係你咋。

原帖由 Felix00 於 2009-10-23 10:37 發表

你去學多幾年返來先啦,唔係你部機用200W 就要買隻500W既牛,蝕底果個係你咋。

你睇下先-.-
輸出200W果部係部文書機
另外果部i7泥架
錯果個咪你囉-.-
仲有,打錯字好出奇?

原帖由 小風龍 於 2009-10-23 10:39 發表

你睇下先-.-
輸出200W果部係部文書機
另外果部i7泥架
錯果個咪你囉-.-
仲有,打錯字好出奇?

你錯既係以為火牛標稱既火數係輸入,
話你知,所有牛標稱既火數就係輸出既火數,你要既係輸出,咁你計咁多把鬼呀,同80+或功率因數等無關,都唔知你想點,
睇下你自己講乜先啦:

"咁樣,設X為輸入
200W=X*0.82*0.99
輸入係246W
跟住再加番10%-15%(火牛會損耗)
輸入都係唔夠300W

就算i7 Full load,唔超的話+OK高階既顯卡
都係340W左右咋
我今次都係set呢隻牛既效率係同上
設x為輸入  
340W=x*0.82*0.99
咁樣的話
會計出輸入係418W
加番10-15%
咁樣都係481W
500W夠做了"

回覆 6# 的帖子

問題係我係計負載量...
並唔係將標稱既火數係輸入
因為負載量高會熱呀
所以先加番少少姐-.-
我知標示係輸出
但你明唔明負載量係點解先

講咁多做咩0者?

有錢咪買大火d, 比多d電費囉...
無錢咪買細火d 囉...

原帖由 aO2 於 2009-10-23 11:15 發表
講咁多做咩0者?

有錢咪買大火d, 比多d電費囉...
無錢咪買細火d 囉...

呢樣野係香港係唔成立既
因為香港計有功功率XD

請先認清楚 power factor 在香港供電系統中的角色