帶朋友求救~!!

我個FD佢只板燒咗,
請大家推薦下邊只板好(晶片組要Intel G字頭)
預算(1000)
同埋佢都想換埋CPU(想換E5300)
同埋火牛佢都要換=.="
同樣請大家推薦
ram,硬盤,DVD  rom  佢都有

請大家填表  tHX

cpu:E5300(一定)
板:
牛:

ASUS P5QL-EM G43 M.ATX M/B          HK$ 780.00         
Cooler Master XP390 eXtreme Power Plus 390W 火牛          HK$ 238.00

佢玩唔玩超頻,要唔要高清,如果唔使g31都夠用!真係唔值買775貴板配e5300!

原帖由 wangfai 於 2009-10-26 00:05 發表
佢玩唔玩超頻,要唔要高清,如果唔使g31都夠用!真係唔值買775貴板配e5300!

認同~~~

原帖由 wangfai 於 2009-10-26 00:05 發表

佢就唔玩超頻高清就唔睇(頂多youtube)剩系用黎玩下魔獸,CS1.6過d

原帖由 uncertain 於 2009-10-26 09:28 發表
唔好換CPU求其買塊G31 $300+ 多少少算啦

佢只CPU系  INTEL GXXXXXX   2140  我都唔記得   ,但系唔系E2140系2140,我真系唔知依只系咩U P4又唔系E又唔系,仲有佢粒舊U  系775  1.6GHz  你話換唔換

E2140 1.6G 須是兩三年前的產品,但都是雙核心 CPU,而你的朋友對電腦的要求不算太高的話,隨便買塊 G31 板都可以了。以上是本老個人觀點,有錯請指正。

綜合上面 ,依個  組合E5300換成 E3200又點睇~~各位  比比意見
Intel Celeron Dual-Core E3200 (2.4GHz) CPU/1M BOX 盒裝 [VT]
MAGIC PRO MP-G31-M 325$
Cooler Master XP390 eXtreme Power Plus 390W$238