部pc想玩下upgarde

本身用緊C2D E6300@3GHZ, MB係ASUS P5B E-PLUS

可UPGARDE選擇:
只需換cpu:
1) pe6500 $5xx
2) q8400 $1300 (但mb只可行1033fsb, 粒u本身1333fsb, 會否慢好多?)

要換u, ram, mb及 hs:
3) I5 750 , 成套$3500-$4000左右

比你會揀邊個?

一定係3
而家出775不如用AMD啦
PII同Q84 價錢差唔多
PII 效能一定好過 Q84
但CHIPSET就..

如果想玩下,直上i5啦,賣埋舊野,$2000左右有得玩:
i5 + MB + 4G ram - 舊u - 舊mb - 舊ram(舊u及舊ram最值錢)

忍下手先, 等出六核先一次過 upgrade~
況且, 咁小的 upgrade 冇乜大分別....

忍下手先, 等出六核先一次過 upgrade~
況且, 咁小的 upgrade 冇乜大分別.... ...
kakamonster 發表於 2010-2-22 12:13

六核唔平喎

If you choose 1), wait a few month until 2010Q2 to issue E6700.

如果想玩下,直上i5啦,賣埋舊野,$2000左右有得玩:
i5 + MB + 4G ram - 舊u - 舊mb - 舊ram(舊u及舊ram ...
真衰鬼 發表於 2010-2-22 12:07

我粒u 同 ram (adata紅殼ddr2 800 1g x 2pcs + adata 冇殼 800 2ga x 1pc), 仲有mb
全部賣哂有幾錢度?

一定係3
而家出775不如用AMD啦
PII同Q84 價錢差唔多
PII 效能一定好過 Q84
但CHIPSET就.. ...
jhch1992121 發表於 2010-2-22 12:01

但最少都要買mb + cpu呢 ... 又貴些

六核唔平喎
真衰鬼 發表於 2010-2-22 12:17

大約要幾錢?

六核唔平喎
真衰鬼 發表於 2010-2-22 12:17

咪係,
咁諗個D人好多都實行唔到…
好多都係唔夠錢到時又係死死氣出返4核,
之後到時又會諗不如都係忍下手唔升級住,等出八核先一次過 upgrade