提供2倍的網路傳輸寬頻??

http://www.gigabyte.tw/Products/ ... aspx?ProductID=3304

打造新世代的高速網路體驗
2個網路連接埠的設計,內建線路匯整功能 (Teaming),整合成單獨網路,可提供2倍的網路傳輸寬頻

咁係米代表插兩條lan線就有雙倍速(同一router)?

2個網路連接埠的設計,內建線路匯整功能 (Teaming),整合成單獨網路,可提供2 ...
imback 發表於 26/4/2010 16:32

當然唔係...
意指你用兩條獨立的寬頻線,例如 和記100m 加 hkbn 100m,整合成單獨網路。

希望無理解錯

邊有可能兩間野,同時係屋企出現

整合出黎係用雙ip做野 即係會比單一個bb100快小小?

邊有可能兩間野,同時係屋企出現
imback 發表於 2010-4-26 16:48

點解無...我就係用緊HKBN 100mb+HGC100mb.....

2個網路連接埠的設計,內建線路匯整功能 (Teaming),整合成單獨網路,可提供2 ...
imback 發表於 2010-4-26 16:32

Teaming係for LAN only, 唔係for WAN, 唔係for Router, 而且仲要隻Switch support Teaming先做到合併

呢個功能對於內部網絡至會得到Teaming功能
其實早於多年前在Techday中有介紹過,以我印象中當時Realtek係第1年參展的

原來我真係理解錯左...
轉自維基
它是DualNet的一個附屬技術。它有幾種模式,可以是一條網絡線路將進行MAC地址傳輸,另一條則用來傳輸IP信息。亦可以透過網絡卡驅動程式,來決定一條網絡線路進行信息請求,另一條用來傳輸數據。 當然那不是固定的,驅動程式會自動判斷一條較空閒的線路來傳輸數據。另外,當進行網絡遊戲時,若一條網絡接口阻塞或中斷時,利用Teaming技術,就可以即時切換到另一條網絡接口,進行數據傳輸。

用BT...速度會否快一倍呢...XD

我試過測speed,2條係快過1條
可能係因為我用router
我細佬插1條,我插2條