關於usb前置插線既問題

平時多數咪係咁既(圖左邊)

但係我幫人砌個機箱(3R)俾既線,連圖中右下角既位都冇
有兩條線,一個條線係飛左出黎,一個係直情冇線入去
其實係唔係冇所謂?照用?如果唔明我遲D影相
加圖(兩張都係偷既)

圖中寫住NC既部份,通常係唔係右邊個條冇?我直情兩個nc都冇,nc係唔係代表冇野既?冇電又冇數據?
咁係唔係只係用黎防插錯,佢冇唔會有影響?

NC 唔需要插線,但有d機箱可能多左1條黑線插NC

九成九底板既USB係咁排列,只有早年Epox(2仔)板例外

NC 唔需要插線,但有d機箱可能多左1條黑線插NC

九成九底板既USB係咁排列,只有早年Epox(2仔)板例外 ...
極臭~羽毛筆 發表於 2010-4-27 13:08

oh,我明啦,機箱條線佢係一舊過,不過我就係唔知點解特登少左一條,
換言之,凡唔洗理都ok?

oh,我明啦,機箱條線佢係一舊過,不過我就係唔知點解特登少左一條,
換言之,凡唔洗理都ok? ...
gserli 發表於 2010-4-27 13:29

唔係佢特登少左條, 係你砌開果D多左條
其實而家D底板, 全部都係果pin唔使駁任何野
除左有D早期既底板, 唔係用1,2,3,4 + 6,7,8,9 pin, 係用1,2,3,5 + 10,9,8,6 pin

我反而唔識插前置音效

唔係佢特登少左條, 係你砌開果D多左條
其實而家D底板, 全部都係果pin唔使駁任何野
除左有D早期既底 ...
KinChungE 發表於 2010-4-27 18:37

咁係我見識少,因為平時我見到係有8個位,一個阻住左既