新RAM SUPER TALENT一問

SUPER TALENT DDR3 1600 2GB RAM問題,小弟用MEMTEST CHECK到有一個ERROR,咁O岩個WIN7又間唔中藍畫面,會唔會係條RAM影響到,因為買左未夠7日(COMDEX到買),可唔可以換架,其實得一個ERROR會唔會有好大問題,各位CHING比D意見,THX!!

PS:小弟有3條RAM,已經分開黎做MEMTEST,其餘2條無ERROR,咁呢條有ERROR係唔係壞左

唔洗問,直接攞去換

回復 1# henry2677

Orz....... Memtest 86+ V2.11....

Try try V4.00先啦

V4.00 download左用唔到

我係win7用唔到,係唔係要用dos boot

o岩o岩用memtest4.0,勁出error,點解會咁,呢2條ram係新買和用memtest2.1 check都無error,點解用4.0check到咁多error,係唔係d ram唔夾底板

先睇清楚CL, ram voltage等等有無set錯之後再run一次試試吧.

ram voltage唔夠 或ram的參數設定如果係手動, 有D參數未設定好可能會有error.

Set好Voltage再試.

我唔識SET......,要在那裡SET,BIOS嗎