腦場RAM是否好缺貨?

今個星期想出返部機用,但行了腦場幾日都發覺多間商戶的記憶體出現好像好缺貨的情況。現時價格已经炒到飛漲了不少了,唯有打消出機意慾....苦!

商戶的記憶體出現好像好缺貨的情況
因為價錢上升所以你覺得好似好缺貨?

商戶的記憶體出現好像好缺貨的情況
因為價錢上升所以你覺得好似好缺貨?
lbjames 發表於 2010-4-30 18:14

DDR3 1600 好多都冇現貨,有銀都無得買?放埋呢兩日假都買唔到就算數,組装完重要時間起機嘛!唉...個官方win7企業版(測試)無機做 test-run 。

D Ram升緊, D人緊係令人覺得好缺貨, 價錢可以升高D

D Ram升緊, D人緊係令人覺得好缺貨, 價錢可以升高D
A.M.Boy 發表於 2010-4-30 18:25

估計囤積賣貴貨...低入貴出!

DDR3 1600 好多都冇現貨,有銀都無得買?放埋呢兩日假都買唔到就算數,組装完重要時間起機嘛!唉...個官 ...
Belibarla 發表於 2010-4-30 18:24

點解要買1600唔買1333?
而家ram價貴,1600再比1333貴多幾十蚊,有幾多間鋪會入貨?比我都入1333
至於佢有冇囤積d貨,我唔知,冇入過佢個倉睇,但係睇返ram價個trend(ram chip)128Mb根本就慢慢o係度升緊,既然來貨價都貴左,自然賣街價會貴左.至於佢多唔多舊貨(比較平既貨)我唔知

而家ram價貴,1600再比1333貴多幾十蚊,有幾多間鋪會入貨?比我都入1333
至於佢有冇 ...
lbjames 發表於 2010-4-30 18:35

無...看完電子時報的資訊後自己段估啫!

至於佢有冇 ...
lbjames 發表於 2010-4-30 18:35

$1500 買64M SDRAM都試過啦,....

其實我只係奇怪點解要買1600?就算貨量多返/價錢平返,1600 ram未必會多返/1333同1600貨量既比例都未必會有太大既改變(除非1600個價同1333個價相差好少)同hard disk個case咁,當320G同500G既價位十幾蚊,鋪頭就會返500G而少返320G
加上1600同1333實際真係分別不大

其實呢個情況早o係12月1月以經出現了
個時我想買1600 c7嘅ram以經冇乜選擇,得team同ocz
或者可以擇再高一級既ram 1866以上
1600 c8,9 1333 既ram就仲有好多擇