維修記-BIOS寫得衰可以玩死普通用家

話說我都唔止見過一次呢個情況,

就係大約五六年前一d板,
BIOS 預設係 SATA chip disable,
而又係用 SATA Hardisk 果d機, 理所當然更係走入去 enable佢先安windows
當底板無電果陣 reset 返出廠設定,
大家都會諗到個結果.....

假設 BIOS  SATA chip果度係 enable , 頂盡都係日期reset, 而唔會入唔返windows...

寫BIOS果陣無諗到呢點真係玩死一般用家, (雖然對各ching唔係難題)

印像中對上一次見到呢個情況係 Exc, 今次呢塊係 2thxmax, 都係 socket 478果期

話說我都唔止見過一次呢個情況,

就係大約五六年前一d板,
BIOS 預設係 SATA chip disable,
而又係用 SATA ...
WENG 發表於 2010-5-1 22:54

咁先好, 唔係0的十卜無飯開

我478 果D板全部都係行IDE HHD的

tunster 發表於 2010-5-1 23:08

咁又係 XD,

唔係整電腦果D邊有錢賺"

回復 5# kai_lar

又可比d奸商 乙水 兩 乙水 換新機
有值口話 hardisk  detect 唔到壞左

講真, 我都以為 hardisk 壞, 睇多兩睇先見到 SATA chip disable

tunster 發表於 1/5/2010 11:08 PM

錦最好連onboard land都disable,人地裝好陪機,整電腦果D即刻有工開

錦最好連onboard land都disable,人地裝好陪機,整電腦果D即刻有工開
xZeroG 發表於 2010-5-1 11:23 PM

咁又離譜左D

咁先創造就業機會
果期有D板只support SATA1
有D板衰到HDD要set jumper行SATA1 / 用software set SATA1先認到

xZeroG 發表於 2010-5-1 23:23

最好續條ram槽enable, 預設只開dimm 0
cpu預設只enable單核
onboard sata, lan, sound, pci-e, pci全disable (除display card果條pci-e)
boot order所有野都預設係None

咁就