[開箱] 不專業開箱:MSI 880GMA-E45

購買原因:近日從某EPC師兄手上購得DDR3 RAM,咁o岩手上又有AM3 的CPU,所以就心思思想換走舊ge AM2+ system,轉而玩AM3  上網搵料搵左幾日,880G + SB710幾乎係平價M.ATX 板ge定律,好少有880G + SB850 ge平 M.ATX底板出現,而要有齊 SATA3, USB3 ge平價細板,簡直少之有少!不過,今日ge主角 MSI 880GMA-E45就有齊呢d 新興ge 標準啦

首先有新舊兩代平台ge合照,舊AM2+ 平台無DDR3槽,卻有原生ACC功能

MSI 880GMA-E45包裝正面

背面

配件:Driver CD, Manual, Control Center Manual, Back Panel Cover, SATA3 cable x2, IDE cable x1, 方便接橋

底板

底板參數
- 支援95W AM3 CPU
-  880G + SB850, 附有core unlocker
- PCIEx16, 2x PCIEx1, PCI, native SATA3 x6, USB2.0 x4, IDE, DDR3 Slot x4
- NEC chips USB3.0 x2, Active Phase Switch
- 7.1 HD Audio, 1Gbit Lan
- PS/2, D-sub, DVI, HDMI
更多資料可參考:http://tw.msi.com/index.php?func ... =1&prod_no=2061

平台:
CPU: AMD PhenomII x4 B10 (2.6GHz)
RAM:Adata DDR2-800 4GB/ DDR3-1333 4GB
Display: 780G - 128MBsideport + UMA (HD3200)/ 880G - UMA (HD4250)

CPU-Z

880G (HD4250) GPU-Z

780G sideport&UMA   vs   880G UMA
Old Rating.png

New Rating.png

優點:
- 全固態電容,底板更耐用
- 3+3+3 設計,官網更指出主板可以幫ipad 叉電 (未經測試)
- 擁有APS功能,減少浪費電力
- 擴充力強,備有4x DDR3 slot, PCI, PCIE, SATA3, IDE
- D-sub, DVI, HDMI, PS/2接口都應有盡有,適合不同用家
- 更新bios 方便,只須將image放入usb 手指,在bios 內找出路徑更新即可,無須打任何command
- 超頻設定豐富,除了bios 手動超頻設定外,底板上更有jumper 調教FSB,另設有control center,方便新手於作業系統下調教
- 價錢平,以七百多d ge 價錢有齊最新ge 3+3+3功能,仲要保足5年,物有所值

缺點:
- 底板欠缺了e-SATA 接口
- 沒有加入sideport memory,令880G的表現比較其他產品略為遜色

Remarks: 780G + SB710 轉880G + SB850係無需重裝winodws

師兄, 我建議你都係小心D
我用呢塊版一個月左右, MOSFET就爆左 :faint:

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

師兄, 我建議你都係小心D
我用呢塊版一個月左右, MOSFET就爆左
leunga 發表於 2010-9-22 11:26

個別問題?有其他ching都系咁??

回復 3# aumanzz

係咪個別問題我就唔知啦:haha:
不過我就唔會再用MSI 既底板喇...

回復  aumanzz

係咪個別問題我就唔知啦
不過我就唔會再用MSI 既底板喇... ...
leunga 發表於 2010-9-22 11:37

ic~~
尼塊板我都有興趣:xd:

回復 5# aumanzz

如果唔係爆左MOSFET
我都好認同MSI呢塊板做得好好
因為GIGABYTE 同ASUS 出既880G + 850 都各有缺點
ASUS 既USB 3.0 要加 PCI-E 子卡先做到 即係少一條槽用
GIGABYTE 就得一條PCI-E x1 :shifty:

價錢方面MSI 都平一舊水, 所以真係幾抵
但好可惜...佢爆左MOSFET :mad:

回復  aumanzz

係咪個別問題我就唔知啦
不過我就唔會再用MSI 既底板喇... ...
leunga 發表於 2010-9-22 11:37

呢塊板只可以用95W cpu, 你放粒125W的1055T落就實死啦, 加上呢塊板供電又無落散熱, 供電一定過熱, 久而久之, 供電最後頂唔順而燒啦, 換過塊125W以上的塊啦
樓主粒U好大機會係95W U, 應該可以長用
我就點都等到95W 6核U出先買, 又省電又無坩熱, 塊板又無坩辛苦

呢塊板只可以用95W cpu, 你放粒125W的1055T落就實死啦, 加上呢塊板供電又無落散熱, 供電一定過熱, 久而久 ...
cello13814 發表於 2010-9-22 12:16

唔support 125w 即係125W 既U都唔用得??????
呢塊好有興趣唔用得既又要諗過其他880

唔support 125w 即係125W 既U都唔用得??????
呢塊好有興趣唔用得既又要諗過其他880 ...
chunyiu0 發表於 2010-9-22 12:24

idle時當然ok, 但full load時分分鐘上到125W, 到時輕則自動關機, 重則燒供電, 我勸你找塊support 125W以上的板好D

idle時當然ok, 但full load時分分鐘上到125W, 到時輕則自動關機, 重則燒供電, 我勸你找塊support 125W以上 ...
cello13814 發表於 2010-9-22 12:30

有咩好提議,我想用955BE + 880