有冇人知將2個完全唔同ke HD 行RAID0 ?

有冇人知將2個完全唔同ke HD 行RAID0 會點?

1個 80G, 另1個 500G. 唔同牌子. 都係SATA 2

行RAID 0 會唔會死HD 架

唔同牌子既HD用緊行RAID 0 .
3星+H牌 , 2個都係1T , SATA 2
行得好須 ,無問題

有冇人知將2個完全唔同ke HD 行RAID0 會點?

1個 80G, 另1個 500G. 唔同牌子. 都係SATA 2

行RAID 0 會唔會 ...
quoy 發表於 2010-9-28 12:27

我記得如果兩隻唔同size同效能的話,組raid係會以較低者為準
者係80gb+80gb(500gb降出黎)

回復 3# EVANGELION

咁如果行RAID 0 , 可唔可以分paritation?

我記得如果兩隻唔同size同效能的話,組raid係會以較低者為準
者係80gb+80gb(500gb降出黎) ...
EVANGELION 發表於 2010-9-28 13:35

無錯, manual 係咁講, 無論raid0有幾雞(giga sata2 raid jmicro 36x), 都快過單行一隻好多
不過樓主一隻80G, 一隻500G, 行黎都無用 XD
一係買多隻同型號的500G

回復  EVANGELION

咁如果行RAID 0 , 可唔可以分paritation?
quoy 發表於 2010-9-28 13:45

得,係80GB+80GB入面分者,多出黎果d用唔到

:funk:回復 5# tekkaman

我咁問係因為我覺得個500G HD行得慢 但又唔想晒左隻80G HD姐.
不過我係用M/B 內至function 行RAID0 . 其實唔知會唔會冇咩效果.
話晒塊板買左成$890, 唔好晒左D function 未學人咩都玩下囉.
我用緊Gigabyte 870A-UD3

回復 6# EVANGELION

我明啦...睇下有咩易手500G 買先

其實80GB+80GB 係唔係會有160GB用? 定係得80GB可以用?

回復 8# quoy

RAID 0, 80GB+80GB=160GB,唔會少。

回復  EVANGELION

我明啦...睇下有咩易手500G 買先

其實80GB+80GB 係唔係會有160GB用? 定係得80GB可 ...
quoy 發表於 2010-9-28 14:29

係raid0低下當然係可以用到160GB啦
你不如上網睇下raid0,1,5,6,10有咩分別先啦