宜家買粒PDC E6800升級底唔底?

宜家買粒Intel Dual Core Pentium E6800 (3.33GHz)/LGA775/2M CPU BOX 盒裝 [VT] HK$ 728.00 升級底唔底?

我有兩部電腦 , PC A :P5Ql-E +E4600 2.4GHZ +HD4670
                           PC B :P5GCMX/GBL + C430 1.8GHZ +HD4670

我想買粒E6800俾PC A 用 , 再將粒E4600俾PC B 用
禁係唔係最慳錢的方案?

我幾個月前入左e6500k 590$
而家行緊3.33ghz
我覺得咁樣仲抵

回復 2# 3dfx打手.

我唔識超頻

宜家買粒Intel Dual Core Pentium E6800 (3.33GHz)/LGA775/2M CPU BOX 盒裝 [VT] HK$ 728.00

升級底唔底? ...
yuenlong 發表於 8/10/2010 19:55

你現在是使用什麼 CPU?如果你的 CPU 較舊而你的底板又可以支援 E6800,其實也是不錯的選擇。不過,如果你的底板可以超頻而你又懂得如何做,買較平的 E5500、E5700、E6500 或 E6600 等來超頻可能較好。

回復  3dfx打手.

我唔識超頻
yuenlong 發表於 2010-10-8 20:04

e6500k係解鎖版
只需要入bios, 將原本倍頻11改做12.5就可以行3.33
唔洗理cpu電壓, ram timing, chipset電壓/timing, 塊板頂唔頂得順...etc
完全係懶人超頻方法

你現在是使用什麼 CPU?如果你的 CPU 較舊而你的底板又可以支援 E6800,其實也是不錯的選擇。不過,如果 ...
Jamesbond007 發表於 2010-10-8 20:05

我有兩部電腦 , PC A :P5Ql-E +E4600 2.4GHZ +HD4670
                           PC B :P5GCMX/GBL + C430 1.8GHZ +HD4670

我想買粒E6800俾PC A 用 , 再將粒E4600俾PC B 用
禁係唔係最慳錢的方案?

我有兩部電腦 , PC A :P5Ql-E +E4600 2.4GHZ
                            PC B :P5GCMX/GBL + C430 1.8GHZ

禁係唔係最慳錢的方案?
yuenlong 發表於 8/10/2010 20:17

你的 PC A 的底板 (P43 晶片組) 可以支援 E6800,不過要先將 BIOS 升級到 1104。

既然你不懂超頻,又想要可能範圍內最快的 CPU (是吧?),那麼,買 E6800 對你來說是最佳選擇了。

不過,我覺得你要考慮的是,E5500 和 E6500 比 E6800 平了差不多一百六十元的。

你的 PC A 的底板 (P43 晶片組) 可以支援 E6800,不過要先將 BIOS 升級到 1104。

既然你不懂超頻,又想 ...
Jamesbond007 發表於 2010-10-8 20:30

多謝你的意見

Depends what CPU you are using now
If you are already use 2 core CPU, don't buy

唔底~pc a暫時唔使升級吧