在XX田買組件的不愉快經歷(事件已解决)

首先小弟只是分享經驗及提醒各位用家買配件前一定要做資料搜集,不要"盲目"聽信SALES的專業意見,我無意中傷某某店的聲譽,可能是一個半個SALES的銷售手法.

購買配件:
Magic-Pro(ProMini-Too)W/WIFI BAREBONE (用DDR2 RAM)
Zotac ZBOXHK-ND22 MINI ALL-IN-ONE BAREBONE (用DDR3 RAM)

原本發票

東窗事發後更正發票

小弟原本一直都在正X幫朋友或自己組裝配件,近來轉了在XX田購買配件,但昨天發生了一件我覺得是非常不誠實的銷售手法,話說昨天小弟到XX田找回上次幫我組裝的同事幫手,但這位同回覆不熟這種產品,轉介了有關同事跟進,問題就發生我原本跟SALES說我要ZOTAC此款,因為我聽朋友說此款比較新及快,所以我選擇此款,但到最後SALES介紹了MAGIC-PRO給我話這款比較新及快,而且跟我說ZOTAC只有一條RAM槽,如要4GB RAM需要8XX,而MAGIC-PRO有兩條RAM槽,這刻我相信了此位SALES的專業意見,我買了此套配件,而因小弟趕時間要將此套電腦寄回國內關係,我急不及待在巴士上拆盒組裝,第一步驟是想插入D RAM,事件發生喇~~~為何D RAM插不下條RAM槽,小弟第一個感覺想會否自己插錯,我反覆反轉插都插不下,細心留意RAM槽上標明是DDR2槽,我再望發票是賣DDR3給我,我心感不妙,此時巴士已到長沙彎,我立刻跳車,坐回地鐡返回深水埗返回XX田找回那個SALES問個究竟,到鋪後因那位SALES不在,我去問其他SALES,我問為何此是DDR2賣DDR3RAM給我(結果:無言),第二ZOTAC和MAGIC-PRO那個效能比較快(當然ZOTAC快5%啦),第三點解那位SALES說ZOTAC只有一條RAM槽(結果:佢可能唔熟......),我覺得這種銷售手法,完全破壞了買家在腦場的購買信心及會對那間鋪的聲譽產生了一些深遠的影響.

再重新我只是一位用了1X年的用家,我無意打擊XX田的聲譽,我只是發享一下小弟在腦場第一次遇到的不快經歷.

首先小弟只是分享經驗及提醒各位用家買配件前一定要做資料搜集,不要"盲目"聽信SALES的專業意見,我無意中傷 ...
patchcyw 發表於 2010-11-8 10:58

8年前我在當時只有一間舖的x央x (現在的老舖), 買Palm Pilot也有類似你的不快經歷, 當時我發誓"以後"不再幫襯它的店. 但估佢唔到現在由當時的舖仔發展到現在的規模, 而且有少許物品也的確比其它舖平及多選擇.
我的建議是, 你應該對自己的選擇作一個公平的態度. 別給忿怒覆蓋你的理智.

8年前我在當時只有一間舖的x央x (現在的老舖), 買Palm Pilot也有類似你的不快經歷, 當時我發誓"以後"不再 ...
iamgozilla 發表於 2010-11-8 11:20 AM

我好平靜,不過我真的想提醒買家不要盲目,經過今次之後,我會做好資料搜集先再購買.

認同...上網爬文先買...我都試過問sales 個mon(不時此田字店舖) 有冇DVI...sales 話有..但回家發覺只有d-sub....幸好用到...
不過好多時買hardware 都係即興....冇了解就買...買完也會好開心

一來產品太多
個別 sales 邊追得貼丫

二來商業決定 :

個日響另一 C 問媽媽板
有貨響手 d 佢又想谷出貨咪講到天上有
無貨響手或者平價板咪唱衰佢 (我堅持要我指定個塊, 佢死死地氣 check 電腦之後話無貨, 跟手又再 sale 過我貴個塊 )

撞著 d 唔識電腦客咪得米囉。
邊嬲得咁多

認同...上網爬文先買...我都試過問sales 個mon(不時此田字店舖) 有冇DVI...sales 話有..但回家發覺只有d-su ...
casperyuen 發表於 2010-11-8 11:31 AM

我平時買野都係即興,不過今次我根本用唔到,先發現事件.

一來產品太多
個別 sales 邊追得貼丫

二來商業決定 :

個日響另一 C 問媽媽板
有貨響手 d 佢又想谷出貨咪 ...
Botti 發表於 2010-11-8 11:37 AM

嬲...有少少架,不過咁多年都未遇過咁既事,係有少少驚訝啫.

所以一定要自己做好功課先穩陣d....

買電腦parts 一定先做好功課
問sales 野只問佢有無貨,邊間保,幾錢同有無7日換貨
其他野唔會問,好大機會會奶野