點解甘多人用880g,甘少人用770同785

880g同770,785一樣支援AMD Phenom IIx6系列同Athlon IIx4系列
880g支援8x+8xfirecross,770同785支援16x+4xfirecross
配sb710 880g同770,785唔支援usb3,sata3
880g同770,785差距$100左右

錯晒啦你
880g點樣8x + 8x CF呀
8X + 8X果個叫890GX
770 + 780 + 785 + 880 全部都唔suppose support CF
配乜野SB700/710/750/850都無原生USB3.0
880G唔一定要配SB850, 870都唔一定要配SB850

錯晒啦你
880g點樣8x + 8x CF呀
8X + 8X果個叫890GX
770 + 780 + 785 + 880 全部都唔suppose support CF
配 ...
實頭 發表於 2010-11-14 20:12

哈..做人緊記要爬文喲~!

無論係785G 880G定係890GX
北橋既晶片可以話其實係同一款黎
PCI-E出x8+x8定係x16+x4只不過係底板線路點行而定
有人覺得770/870無IGP可能會好超d
不過個人認為底板有內顯 萬一顯卡壞左要換都仲有機可用

回復 2# 實頭
770不支援任何CrossFire範式,有主機板廠商自行提供PCI-E x16+x4的CrossFire範式
880g可破解支援 x8 + x8 CrossFireX
http://www.magic-pro.com/product/socketAM3/A8GM-Turbo.htm
係配sb710 880G sin同770,785差距$100左右,配sb750,850唔止e個價差

回復  實頭
770不支援任何CrossFire範式,有主機板廠商自行提供PCI-E x16+x4的CrossFire範式
880g可支援 x8 ...
lhl320 發表於 2010-11-14 20:25

識唔識乜野叫唔suppose

只係官方既講法

無論係785G 880G定係890GX
北橋既晶片可以話其實係同一款黎
PCI-E出x8+x8定係x16+x4只不過係底板線路 ...
kanduki 發表於 2010-11-14 20:24

supppose無內顯粒北橋會涼d, 超頻上限會高左

回復 6# 實頭
唔好意思ar ching,睇少左suppose

其實785G都真係不比880G差,唔用內顯的話基本上無分別