想整部機for行3d,有咩要注意?

想問下,整整部機for行3d software用(maya)
要點設定先可以減少彈software既機會,同埋點先能夠提升render速度?

謝謝

加RAM....
或者買SDD

想問下,整整部機for行3d software用(maya)
要點設定先可以減少彈software既機會,同埋點先能夠提升render速度?

謝謝..
manhk123hk 發表於 2011-5-31 22:24

nVidia Quadro or ATI FirePro Graphics Card

建議上專業繪圖卡,再增加ram同換SSD!

彈sw你係咪指出fatal error個畫面?
原因可以好多, 甘樣答你唔到, 不過同user既手勢習慣都有好大關係
maya用firepro一定抵過同level quadro
有冇必要睇人, even係4~5萬個triangle既scene我都係用macbookpro做
當然我另外有機rend野
ssd唔係直接幫到件事
多ram有用因為好多時你會同時開住ps/ae果d sw做野
gpu rend野有冇要視乎你工作還境用咩ver maya同renderer, 奉勸唔識既人唔好亂up
例如你用vray, 張卡冇2GB ram隨時慢過你用cpu

Render 好睇 CPU  或 GPU  竇力 , 其他幫助唔太明顯
ds9flo 發表於 2011-5-31 23:13

render 好少睇GPU, 大部份主流都仲係CPU, 除非係好似OCTANE講明係GPU render.

要點設定先可以減少彈software既機會,同埋點先能夠提升rende ...
manhk123hk 發表於 2011-5-31 22:24

買nvidia 好d, ATI 行3D software , driver(openGL, VBO) 隨時煩死你.

建議上專業繪圖卡,再增加ram同換SSD!
123yykg 發表於 2011-5-31 23:56

一D都唔建議買quadro. 由其係自己用, 買張貴少少既geforce 好過, 一來平, 2來已經好夠用.
我由oxygen VX 1 -> geforce4 Ti -> geforce FX -> geforce 7 ->  geforce 9, ->geforce  GTS 250到而家GTX560TI都係咁樣用. 反而公司用quadro, 完全見唔到都咩特出. 除非你要用d plugin 標榜用quadro有著數而你又成日要用, 如果唔係都唔洗買quadro.

..奉勸唔識既人唔好亂up...
Kundera 發表於 2011-6-1 00:48

呢句好啱聽, 呢度成日都有人講(有D人仲要唔識加恥笑串人): 邊有人用geforce 做3D, 梗係用quadro /firepro, 亂咁老點人.
問一問真係做3D既人, 自己部機有幾多個係用quadro.