高清效能一問~

本身用緊粒舊款E4500 2GB DDR2
塊板壞壞地想換塊內置GF9300 ITX細板
放出客廳睇高清............

問題塊板都要$9XX
如果比多千多蚊趁機換I3+H67 ITX
紙睇高清的話~
I3+H67雙核+GF9300 效能會相差很遠嗎?
希望有師兄指教~ THX~

問題塊板 ...
不良牛 發表於 2011-7-27 19:29

i3 既hd2000 graphic比 gf9300弱d, 但講高清黎講同樣夠力應付,而i3係cpu效能方面比e45高好多, 換言之你睇超高bit-rate既片可以用返cpu軟解去確保播放流暢

不過如果現時效能已能應付, 再多花700蚊換做i3又有d無聊, 不過要留意一下n記igp+sb既熱力一d都唔低, 你換做gf9300就要留意下chipset散熱

同意2樓, 因為我兩款都有, hd2000絕對夠, 又慳電
9300個北橋真係幾熱情, 如果你仲要放入超細itx case, 散熱要費一番功夫
我會選擇賣左e4500, ddr2幫補d, 入返i3+h67+ddr3
9300 $9xx, 賣埋e4500 ddr2 當$400 都$13xx
i3 $9xx + h67itx $7xx + 4g ddr3 $200 都係補多$500左右, 用g系+h61 itx仲平d添

同意2樓, 因為我兩款都有, hd2000絕對夠, 又慳電
9300個北橋真係幾熱情, 如果你仲要放入超細itx case, 散熱 ...
Trojan 發表於 2011-7-29 18:34

多謝兩位師兄分析~
慳電應該都係選1155腳方案.......

師兄們~
I3-2100 與 G620慳電方面是否差唔多??(唔計效能)
如果買G620 配H61已經可以?? (配H67都無太大意義?)

多謝兩位師兄分析~

師兄們~
I3-2100 與 G620慳電方面是否差唔多??(唔 ...
不良牛 發表於 2011-7-30 12:21

G620配H61定H67,係睇你用吾用到SATA3,如果你用SATA3 嘅SSD就用H67好D

多謝兩位師兄分析~

師兄們~
I3-2100 與 G620慳電方面是否差唔多??(唔 ...
不良牛 發表於 2011-7-30 12:21

2粒都係32nm 65w
i3 2100 係hd2000, 而g620只係 hd graphics, cut左intel quicksync 之類, 一般硬解冇問題, 仲有就係g620只support ddr3 1066, 上唔到1333, g620大約=775既 e8400

睇下主要用途, 如果只係高清, g620夠晒, 差3舊水, i3 2100再快好多, 就係睇下樓主覺得值唔值了

I3+H67 與 e4500+GF9300 效能會相差很遠嗎?
硬解i3都可以做到, 不過cpu方面真係差好遠

問題塊板 ...
不良牛 發表於 27-7-2011 07:29 PM

換 G840 / i3-2100 / 2105 (HD3000)

換 G840 / i3-2100 / 2105 (HD3000)
dom 發表於 2011-7-30 13:56

我反而想由E4600+G45換成G620T(HD2000)+H61