[開箱] [不快樂開箱記] Asrock 華擎 970-Extreme3 開箱

塊板簡單介紹 :
Xfast Lan, Xfast USB, AM3+ cpu support
全固態電容

個人感覺 :
一般, 始終都係唔明點解南北橋有 heatsink 無風扇
怪怪地咁, 右上同右下既羅絲位無保護鐵片的
風扇插頭好多
cpu x 2
機箱 x 3
而且 cpu 同 機箱都各有一個 pwm 既插頭
但係我就反而有 d 驚, 如果真係插晒咁多個, 會唔會有 d 咩問題
有光纖輸出同埋同軸輸出, 但老實講, 唔知有咩用
電影睇片, 多數唔會用需要用到光纖輸出既 speaker
想用電腦黎 decode (因為有 d player 無 dts decode), 佢又無光纖輸入
有 ps/2 keyboard AND mouse port
2 個 usb 3.0 port 係後面, 但無前面
如果想要埋前置 usb 3.0 port 的, 請買 970-extreme4
cpu socket 支架, 係鐵片唔係膠

未買之前, 以為兩個 PCIE x1/x12 中間多左條 "那", 幾好
插左 display card 之後, 下面條 x1 唔會插唔到野

砌機果陣, 證明係錯的
display card heatsink + 風扇(9cm)
下面條 1x 仍然係用唔到的

作業系統 : xp
cpu 405e
ram : 2 x 4G AData 1600 Gaming
怪怪地咁, 黎黎去去都係 40 度, cpu 同 system 好似長期一樣咁

留住先, 可能會再寫野 (2)

留住先, 可能會再寫野 (3)

:funk:

你買既時候無睇?
如果明知係咁你又買?

你買既時候無睇?
如果明知係咁你又買?
lui3271709 發表於 2011-10-4 01:53

你講緊邊樣野先?

回復 6# LoveMariahDayAn

眼見你認為整塊板都有極多問題。
只是好奇為什麼不買一塊更好?

CPU插頭係俾雙風扇用吧?好似CM 212+那種
相箱3風扇 ,機背X1 機頂X2

最後CPU SOCKET如果係膠我會比較驚

USB前置如果有3.0應該貴很多吧?
光纖那我也沒用過也想知怎用法

回復  LoveMariahDayAn

只是好奇為什麼不買一塊更好? ...
lui3271709 發表於 2011-10-4 01:58

我唔係覺得佢好有問題

只不過係覺得, 既然佢叫得做 Extreme, 賣成 700 蚊, 但係又好似無咩特別 selling point.....
好似平價板咁, 好似唔知點咁姐

回復  LoveMariahDayAn

只是好奇為什麼不買一塊更好?

CPU插頭係 ...
lui3271709 發表於 2011-10-4 01:58

amd 底板, 下面塊野, 不嬲都係膠黎架
係近期有 d 靚少少既底板轉左做鐵(金屬?)片咋

老實講,  街價$670 你想點? 而家好多板已經冇左heatsink 風扇, 做足heatsink 已經偷笑, 而且就算俾貴D 華碩都冇前USB3.0 同埋digital in 啦