[測試] 平民APU A6 初試 性價比 金梳 (更新)

其實我做左好耐CDROM....當然隱世當中帶點秘密。

講解下今次平台:
AMD A6-3650
ASUS F1M75A-LE
WD BLUE 500GB AAKS
APACER DDR3 2GBX2 2000MHZ CL9 1.65V KIT
AMD STANDARD COOLER
ANTEC HCP 1200W
GELID 12CM BLUE WING PL + Phobya Nano-G12PLR

當然玩開RAM既我 APU平台係唔小得...本來冇打算玩下佢....點知原來除左Socket 變左FM1
原來超RAM 性能比到我滿足感,初次上手比起舊代AM3的體質勝!所以今次選擇A6黎試新野,當然不小得至愛既ASUS板。
至少詳細效能就唔多講!

好講番正題,今次主角係A6 但配角當然唔小得CP值高既 APRAM。

初黎試.嗯ASUS BIOS 一流...摸上手SETTING 易用適合初哥,就算超唔到都有F1功能 可以預設開機。
先來過放鬆版1866 C7-8-7-20-30@1.5V   Hyper PI 32MB 悍馬

既然@1.5V 有咁既成績 開始進一步試試1866 收緊時序
在1866 下 比上代 收得好緊 仲完成32MB Hyper PI 確係有進步
但呢方面配角都好重要,A6 IMC 關係 行唔到 CL5-5-5-15-25 有點不爽 唔通要買A8??
@1866 CL6-5-5-15-25 1.65V

Hyper PI 32MB@2016 CL7-10-7-24-30 1.65V
既然係咁當然要試下AM3 既 直上2000 大關啦,當然跑32MB 都係冇問題

既然2016關口沒問題,就狼來了。

Hyper PI 1MB@2314 CL10-10-10-24-30 1.67V

到今日一試XD
熱下身先 收到最緊
2146 CL6-10-5-24-30@1.65V

再黎過引的2202 大關 A6 IMC 開始腳震...事但SET
2202 CL10-10-10-24-30@1.65V

是日重要開估.....IMC 果然震
2314 CL11-11-10-24-30@1.65V

測試結果 APACER @ 32MB Hyper PI:

10月8日

1866 CL7-8-7-20-30 @1.5V PASS
1866 CL6-5-5-15-25 @1.65V PASS
2016 CL7-10-7-24-30 @1.65V PASS

10月9日

2146 CL6-10-5-24-30@1.65V PASS
2202 CL10-10-10-24-30@1.65V PASS
2314 CL11-11-10-24-30@1.65V PASS

明日預告2246 @CL7-10-6-20-30
總結待續....

歡迎各位玩開APU 既高手一起討論。

呀b
繼續努力

努力努力
等睇下文

APU 超ram 咁屈ge ?

勁... 超正wor 對ram, 我都有4條

超唔倒外頻,又超唔倒倍頻,RAM 超到爆又有麥用?

超唔倒外頻,又超唔倒倍頻,RAM 超到爆又有麥用?
btm 發表於 9-10-2011 12:49 PM

超頻唔係淨係超CPU ......
佢係玩超RAM
A 記超RAM 不嬲都麻麻地

其實我做左好耐CDROM....當然隱世當中帶點秘密。

講解下今次平台:
AMD A6-3650
ASUS F1M75A-LE
WD BLUE 50 ...
少帥B 發表於 9-10-2011 02:14 AM

你的 Windows 7 不是正版
我比較期待你會玩 FX 超RAM

超頻唔係淨係超CPU ......
佢係玩超RAM
A 記超RAM 不嬲都麻麻地
dom 發表於 2011-10-9 13:46

的確....超ram對實用效的冇咩幫助,
但超cpu平常先有實際用.

的確....超ram對實用效的冇咩幫助,
但超cpu平常先有實際用.
kklaw286 發表於 9/10/2011 02:02 PM

試下條ram/imc咩料姐,冇人話過拎呢個平台黎長行