想將三年前既HP廠機(a6018hk)升級做文書機(附list)

如題,廠機資料link如下:
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/ ... mpid=reg_r1002_hkzh
另外,我幫佢升級左做1gb ram,同埋,基於有張顯卡用唔到,懷疑因為唔夠w數,同埋換左比呢部廠機更舊既廠機既火牛,所以想換埋火牛。
請問大大應該點改?同埋請問一下 我拎部機去買硬件 佢會唔會幫我裝埋?

你預幾錢budget?呢部機最多得case、hdd同dvd唔洗買,其他都最好upgrade

你預幾錢budget?呢部機最多得case、hdd同dvd唔洗買,其他都最好upgrade
dennix 發表於 2011-10-9 03:28

冇所謂既其實,Windows系統我可以自己裝,我主要用黎睇高清電影同文書之類,所以只要滿足到呢兩個要求就夠

Intel Celeron G530 (2.4G, 2M Cache, LGA 1155, with HD Graphics) CPU BOX 盒裝
價錢: HK$ 419       
ASRock H61M-GS H61,DDR3,LGA 1155,M.ATX M/B [B3 Stepping]
價錢: HK$ 465       
Corsair DDR-3 1333MHz 2G Ram VS2GB1333D3
價錢: HK$ 98       
ANTEC NE400C NeoEco 400W 80Plus 火牛 (綠色盒)
價錢: HK$ 375       
總數: HK$ 1357

求其執,不過如果真係唔介意二手,又咁岩有正貨(至少好價仲有保),就可以選擇買二手,慳番d

求其執,不過如果真係唔介意二手,又咁岩有正貨(至少好價仲有保),就可以選擇買二手,慳番d ...
dennix 發表於 2011-10-9 03:39

感激不盡阿
我想請問下 我拎而家部機落黃金 之後買左以上既硬件 佢會唔會幫我裝埋嫁?我之前既硬件又應該點處理?我用底板內置顯卡好 還是用己經買左未用既hd 5450好?

另外我想請問下 我打算繼續用廠機既mon 聽聞新機既插口唔同 請問係咪要買d接駁器嫁?

感激不盡阿
我想請問下 我拎而家部機落黃金 之後買左以上既硬件 佢會唔會幫我裝埋嫁?我之前既硬件又應該點 ...
tp724b0yz 發表於 2011-10-9 03:49

正常唔會,除非成部都搵佢砌再比一百至百五蚊人工
換左,你d硬件可以放上呢度賣(但要中級會員),又或者羅去新高登十蚊賣左去
好人d就羅去明愛咩電腦中心比佢地重用

另外我想請問下 我打算繼續用廠機既mon 聽聞新機既插口唔同 請問係咪要買d接駁器嫁? ...
tp724b0yz 發表於 2011-10-9 03:52

底版/顯示卡上會有幾款接口
如果你廠機個mon 最平實就係中間的vga頭,咁正常買新顯示卡都會跟轉接器,而用底版內置顯示就要留意佢提供邊d接口,例如會DVI(白色) + VGA(藍色)

底版/顯示卡上會有幾款接口
如果你廠機個mon 最平實就係中間的vga頭,咁正常買新顯示卡都會跟轉接器 ...
dennix 發表於 2011-10-9 03:58

清楚好多喇 想請教多幾樣野
如果跟你既list,我應該用HD5450定係內置顯示卡好?同埋個mon係DVI插口 係咪適合用內置顯卡?
另外 想請問下 如果我咁改機 叫佢地裝埋要幾錢嫁..

清楚好多喇 想請教多幾樣野
如果跟你既list,我應該用HD5450定係內置顯示卡好?同埋個mon係DVI插口 係咪適合 ...
tp724b0yz 發表於 2011-10-9 04:03

如果只係高清上網+文書 內顯已經夠用