舊Dell廠機底板燒了,請指教

型號:INSPIRON 530S
底板:FOXCONN G33M02

唔知依家仲有無呢隻底板/類似賣呢?如果有,幾錢到?(二手都O.K.)
請高手指教...

型號:INSPIRON 530S
底板:FOXCONN G33M02

唔知依家仲有無呢隻底板/類似賣呢?如果有,幾錢到?(二手都O.K.)
...
Rain_F 發表於 2012-2-29 14:19

去準返塊二手MATX775板咪得LOR...

新高登大把OR等多日某牌開倉

新高登大把 x2

謝...咁係咪只要係MATX 775就裝到落去個機箱到?OS會唔會唔俾?如果想要一塊好D既大約又要幾錢到._.?

MATX
ddr2

二手或全新底板, 換左就得, windows 無問題的, 有既最多重裝

$150 二手 ------ $450

(1) 謝...咁係咪只要係MATX 775就裝到落去個機箱到?
(2) OS會唔會唔俾?
(3) 如果想要一塊好D既大約又要幾錢到._.? ...
Rain_F 發表於 29/2/2012 15:37

(1) 未必,因為 Dell 的機箱未必可以裝到現在街賣的標準格式底板,你要先看一看。
(2) 原來的 Windows 因為轉了底板而可能需要重新啟動 ( Activate ),到時你就要問 Microsoft。如果 Windows 是 OEM 版本,根據 License 條款可能不能使用在新底板上。
(3) 視乎什麼晶片組,現在的二手價格大概 $150 - $400 左右吧。不過,你要記得要買 DDR2 RAM 而不是 DDR3 RAM 的底板。

Foxconn G41MXE, G41/ICH7, MATX, LGA775, 2*DDR2, X4500
$350

[quote(1) 未必,因為 Dell 的機箱未必可以裝到現在街賣的標準格式底板,你要先看一看。
Jamesbond007 發表於 2012-2-29 19:01 [/quote]

X2
廠機未必用MATX / ATX MB,有機會用BTX MB。兩者不兼容

[quote(1) 未必,因為 Dell 的機箱未必可以裝到現在街賣的標準格式底板,你要先看一看。
Jamesbond007 發表 ...
computer1975 發表於 2012-2-29 19:29

人地連底板 FOXCONN G33M02 都講埋出來, 點解仲要講 atx, btx 呢 ? matx 一定岩

Windows你預左一定啟用唔到
因為果D係Dell OEM License, 一定要Dell Bios先俾啟用