請問這2個CPU 怎選擇???

AMD 8-Core FX-8120 3.1GHz/16M CPU

VS

Intel Core i5-2400 (3.1G, 6M Cache, LGA 1155, with HD 2000 Graphics)

原本真係唔想換,但電腦壞左

用黎打機睇戲BT多

本身有3D CARD NVIDIA 460

打機BT 食煙吧
1. 單線程勁D..打機比較注重(唔係所以Game都做到BF3咁多核優化)
2. 功耗...會BT即係會長開...FX食電勁...長開只怕小數怕長計
3. 用途..你都唔做home server個D.....多工對你冇咩用.....FX個多工優勢變左雞肋

打機BT 食煙吧
1. 單線程勁D..打機比較注重(唔係所以Game都做到BF3咁多核優化)
2. 功耗...會BT即係會長開.. ...
kelvin_maximus 發表於 2012-3-30 21:29

我見I5有好幾款,我想問點分?
我見佢有D有VGA有D又冇,有D人又話I5有D係真4核有D係雙核4線 我好耐冇睇呢D野唔識分 = =

我見I5有好幾款,我想問點分?
我見佢有D有VGA有D又冇,有D人又話I5有D係真4核有D係雙 ...
chris_ 發表於 2012-3-30 21:54

唔超既用i5 2400啦,i5最高性價比
超既就i5 2500k啦

唔超既用i5 2400啦,i5最高性價比
超既就i5 2500k啦
ansonchung 發表於 2012-3-30 22:01

我唔見有K喎

你講既係唔係呢粒?  唔超,我想問呢粒係唔係4核?

Intel Core i5-2400 (3.1G, 6M Cache, LGA 1155, with HD 2000 Graphics) CPU BOX 盒裝

一定有Graphics係入面??

我唔見有K喎

你講既係唔係呢粒?  唔超,我想問呢粒係唔係4核?

Intel Core i5-2400 (3.1G, 6 ...
chris_ 發表於 2012-3-30 22:13

有 HD2000

i5 2400 係4核

i5 2400 sure

有 HD2000

i5 2400 係4核
冰水半糖 發表於 2012-3-30 22:20

THX

i5 2400 sure
terrychan2011 發表於 2012-3-30 22:26

THX