[開箱] 最高性價比~~MSI Z77A-G45!!! (加左BIOS圖啦!同埋software幾個)

睇左asus、gigabyte、MSI同asrock幾款Z77板, 本來諗住買gigabyte同foxconn, 因為有RAM送, 不過又諗諗下我佢送adata無乜興趣, 我自己都有RAM多, foxconn就唔諗啦, 再睇埋gigabyte都係最入門個塊黎, 都唔吸引, 我1K不如買返塊好D。本來都有諗asus但唔岩價, 但早幾日買果時都未有RAM送!!咁最後只有asrock同MSI兩者揀, 咁我最後都係選擇左MSI塊Z77A-G45, 1K價錢佢應該最高性價比吧! 最緊要係佢有5年保, 有乜野事都好過其他3年啦!!

01 Copy.jpg

開箱開始!!
02 copy.jpg

MILITARY CLASS III, 軍規用料!又固態又high class用料。
03 copy.jpg

Zoom大D比大家睇, 呢塊板行到SLI同Crossfire, Z77 Chipset唔洗講啦!22nm既Ivy Bridge CPU就緊係食到!
04 copy.jpg

影埋背面比大家睇, 佢有SFC電感同埋固態電容, 寫話有10年以上壽命, 雖然我幾年就一定會換咗板, 但無人會話多嘅。仲有其他唔同spec自己睇圖啦!
05 copy.jpg

好啦!打開盒都係果D野啦!menu, CD, cable, 背板咁!仲有個插power插LED燈果個轉頭係度, 方便你一野插落去, 都算幾方便啦!
06 copy.jpg

包裝袋一個!唔多講啦!
07 copy.jpg

第一塊PCI-E gen3?
08 copy.jpg

撕開張貼紙下面見到有三條PCI-E x16同四條PCI-E x1, 無PCI喎!但唔緊要我都無PCI野!所以無咩影響!
09 copy.jpg

可以行Crossfire同SLI, 第時有諗住買過兩張卡玩勁game會有用!
10 copy.jpg

塊板全相!
11 copy.jpg

我最需要既SATA 3呀!夾SSD用無佢唔得!
12 copy.jpg

個散熱器幾型下, 又黑又藍!Military Class III就係軍規用料第三代?
13 copy.jpg

SFC電感同埋固態電容, 我睇過話可以令電流容量可以多30%, 電源轉換效率都係, 又無咁熱又可以防止突波, 咁粒U嘅穩定性會更加好啦!就算我唔超頻都想部機穩定D!固態電容用好多板用既Samxon牌子, 好多板而家都係用佢, 已經算係靚野!跟本唔洗擔心唔掂!
14 copy.jpg

CPU插座用Lotes, 真係比較少見, 我知都係好野黎!
15 copy.jpg

主供電果邊都有用粒比較大既SFC電感同埋Nikos MOSFET, 仲有Samxon電容!
16 copy.jpg

24pin主電源底都個V-Check Points比你度電用, 之前塊高階X79都有! 不過我用唔著
17 copy.jpg

粒sound chip就用蟹仔ALC892, 有8.1 channel音效, 夾埋佢個THX用應該會不錯!
18 copy.jpg

LAN都係用蟹仔粒RTL8111E, 好多底板都係用佢, 見怪不怪啦!我都知佢塊G55定G65用Intel LAN,但實際咪又係用
19 copy.jpg

背部panel, 有齊晒HDMI、DVI同D-Sub, USB 3.0有兩個, 另一個要插底板!

初步感覺
塊板用料真係無得講!! 又有軍規用料!佢個插座比較少見係lotus! 仲有佢個THX Sound我都buy佢! 同埋最主要係我買左隻SSD迫住我要換板! (之前H61黎), 我都知夾粒2500好似頭大身細, 所以今次一次過啦!! 最唔好我覺得佢點解無RAM送! Haha不過算啦!!我覺得抵買就得!! 今晚會整埋cap BIOS相同睇下有乜software玩!!我粒U係2500黎, 唔知超唔超到!

== 佢既BIOS睇睇==

之前用塊MSI H61個BIOS勁唔掂!今次呢塊真係改左好多!靚靚仔仔! 唔知係唔係第一次改成咁??終於可以用mouse郁黎郁去set野,都幾方便 !佢boot機用邊樣全部用mouse拉一拉上面D icon就得, D setting野都係果堆大路野! 呢D BIOS畫面我全部用F12 save出黎!

佢有virtu setting比我揀,即係可以粒U行到quicksync時又可以用到display card打機! 我第時買卡有用

佢CPU果度都幾多setting下!其實係唔係塊塊板都係有咁多?

OC Genie II mode時超頻設定都有一大堆!我試過OC Gene II佢會幫你自己超粒U

呢個EuP 2013 setting我上網搵過熄咗機可以令塊底板唔會用多過0.5W standby,慳電D喎!

可以睇到好多CPU同RAM既資料,好似仲詳盡過CPU-Z

佢utility入面有HDD Backup、Live Update同埋M-Flash,幾好,update BIOS以後唔洗咁麻煩!

== Windows入面啦!裝佢既software!!===

入咗Windows後裝埋佢個Control Center,都有好多野可以比你睇, 不過唔知係唔係個software寫得差, 我覺得好大食下!

我揀左OC Genie II mode行,粒U會自己走左去3.8GHz,幾好! 但粒U就熱左成6-7度!我見佢都加左少少電壓! 咁我不如自己超啦! 而佢個DRAM Timings可以即刻比你較,超頻岩用 !不過我唔多超所以無理佢!睇吓算!

可以睇下溫度、電壓同埋D風扇setting!

唔知係唔係我大鄉理, 覺得呢個好勁 ,bios入面啲setting全部都可以係windows較,仲要一模一樣! 其實而家新一代giga同asus板係唔係都係咁?

無啦! cap埋個THX比你地睇! 裝左佢會加強音質

CPU-Z超3.8GHz時個樣! 其實都係佢個OC Gene II自己超!唔關我事

呢次都算係咁, 早買左塊板就蝕左舊幾兩舊, 真係早買唔係早享受, 但算啦!呢塊板都算滿意, 買前都唔知個BIOS原來已經進化成咁, 唔裝過佢D software真係唔知都OK好用! 佢仲有d咩network同usb charger software送埋, 無乜特別唔post la, 同埋D software真係好慢下! 寫果條友真係唔識寫! d機已經唔慢但都好似load好耐!

你硬銷左d

無錯,Giga 入門Z77 板雖然有嘢送,但個供電及用料睇完有啲唔開胃 , 有時電子嘢真係平宜莫貪!批發價去到代理度仲可以送對 DDR3-1600 4Gx2 过你!都係睇下中階點打過先,仲有排先出 U

我都係想整篇好少少開箱!唔好話我硬銷啦! 無錢收的
咁我買花緊係讚花香

無錯,Giga 入門Z77 板雖然有嘢送,但個供電及用料睇完有啲唔開胃 , 有時電子嘢真係平宜莫貪!批發價去到代 ...
georgekei 發表於 2012-4-5 17:18

其實有睇過asus, 但我買時未有RAM送
同埋佢一向用料好果D都唔平

我一早己訂下幾塊擇其一:
ASUS Z77 V PRO
MSI   Z77 GD 65/80
Giga  Z77X UD3WB/UD5WB
宜家只係爭MSI 未出招,再咁落去,出招不遠了

師兄,邊間送 ram

設計簡單左D~不過不失為入門選擇

唉, 估唔到連asus都要出招
msi應該都會出我諗, 我真係買早左!!唔知漢4會唔會補返比我?