[開箱] 又一勇者開箱 E3-1230V2

本身用開AMD平台多年,對上一次intel平台已經係socket370年代,AMD比我感覺係性價比一流,差價用來買其他硬件整體會更加平均,所以咁多年來用AMD玩電腦game一D問題都冇,因為我唔係要玩分,只要順同唔lag我就覺得OK,比你去到百幾二百fps又有咩用,不過最近玩wii emu,先發覺就算4core加display card都會lag,再留意返原來好多EMU都係唔support multi core,INTEL係emu方面通常都會比較好,所以就開始心思思係時候換機。

可惜睇返最近AMD平台,感覺除非玩APU,否則真係唔太吸引,INTEL係依方面最近就唔同,Z77平台送RAM加上原生USB3.0同新Ive Bridge上場,所以忍唔到手終於係星期日買左塊Z77板返來,打算Ive Bridge一上場就即刻買返來上板用,不過早幾日比我睇到有位師兄係淘寶買左粒E3-1230V2返來玩,真係好吸引,on board display對我來講冇用,我又唔會用來轉片,OC到鬼死咁熱又用多電,我不如用少D電同涼快好過,加上想係復活節假其間有野玩,就打算唔等到月尾,反正香港咩野都炒一餐,到時就算有貨都應該唔平,所以決定淘寶上馬。

當然係淘寶之前,我都先做過下功課先,發覺國內唔少同胞都有討論依粒U,因為其他Ive bridge又真係唔多覺,有人話係ES remark出來,不過係淘寶所見,ES有冇可能有咁多粒,依家國內基本上你要幾多有幾多,睇返已經起碼賣左5百幾粒,邊有可能有咁多ES拎出來賣,加上勇字當頭,就算真係有問題都叫做早買早享受,不過問題就係大陸早幾日都係清明節假,香港又緊接復活節假期,如果要淘寶送貸來香港都唔知要幾多日,所以把心一橫,決定搵間係深圳有實體鋪直接交易,到時有問題都叫做易D處理。咁噚日中午就自己一條友出發到華強路賽格附近的鋪頭,因為佢係淘寶寫明保證係全新正式版,唔係ES版的垃圾,諾承唔會出售ES CPU,價錢同另一位師兄一樣係RMB 14xx,我另外再買左把iceedge 400XT收平左我十幾蚊。不過好彩早上去,噚日佢地仲係假期,下午4點就收工,咁我就返屋企上機,攪左成晚今日先得閒出文,先去圖睇下真身先。

粒CPU我見佢係個盒到搵俾我,應該有好多粒,最初拎出來果粒有D機壓印係CPU面,再搵粒靚比我。

風扇本來自己用緊風神鍛,不過因為早幾年買冇1155扣具,反正上開來,未幫佢買多把風扇。

上機前一影

送的Ram,考慮緊好唔好買多8G返來,跟住disable左個page file唔好食SSD咁多位

攪左幾個鐘,因為舊機都冇清潔一排,又吸塵又拆曬所有風扇出來清潔,終於完成上機。

CPU-Z好似仲未可以認到真身

不過AIDA就冇問題

Ram benchmark

Cinebench都有7.03,不過不失啦

溫度我覺得幾好

仲有冇咩野想睇或問,幫下自己賣廣告先,舊板U同ram我會放EPC拍賣,有興趣可以留意下,不過夜D先放上去。

新加3Dmark 11分數,Display card係HD6950

gd
我之前都見到
不過冇咩人買

支持開箱,想問下粒u十唔十卜h67

1個字形容,勇!

都可以形容係,毒!

恭喜樓主有新機用

支持開箱,想問下粒u十唔十卜h67
anakin826 發表於 2012-4-5 19:01

依家問題我答你唔到,不過應該遲下upgrade新BISO可以

恭喜..咁快有ib用

其實ES有咩問題? 我自己用緊粒好穩定又好體質好

其實呢系列u唔係for server 用咩?

又一位勇者

有無保?對番港紙幾多?

買cpu送ram?