[請教及討論] 用遠端桌面黎打機是否可行?

唔知有冇錯區

因為想砌番部HTPC,,考慮到機箱大小同溫度問題,,未必會砌高階display卡同cpu
想平時除左睇戲上網,,有時用遠端桌面會駁去房部電腦,,
平時冇人就出廳玩(因為電視大D),,,屋企有人就入房,,廢時阻住屋企人

我就咁諗,,理論上A用遠端桌面連去B做野,,,咁應該只係A只係出畫面,,而工作就全部由B負責,,,
所以A唔需要太高效能處理圖像,,,只需要2部腦上網快就得,,
而且2部腦都係o係屋企距離唔算遠,,應該delay o既情況會好細

因為小弟電腦知識有限,,,想大家指教下,,,現實上係咪真係可行?

calculation gives u answer.

think about the bandwidth. (fps)
and latency.

watch 720p/1080p youtube "remotely"..

但有d game remote control 會彈架wo

whdi   feasible

我有frd以前用VNC黎REMOTE屋企打ONLINE GAME,但極其量係只可以做到掛店補貨動作,因為動作延遲太大,行出去戰鬥的話死硬

用remote control來打機硬係好似隔左一重野係度

吾多順手

我都有諗過, 但又要有完整畫面傳遞又要有DX INPUT SUPPORT, 真係好麻煩
實際玩落又多少會有DELAY

您不如用WIRELESS DISPLAY出電視, 再用個接收好既無線KEYBORAD同MOUSE

我都有諗過, 但又要有完整畫面傳遞又要有DX INPUT SUPPORT, 真係好麻煩

您不如用 ...
killer699 發表於 2012-6-2 00:29

宜家有WIRELESS DISPLAY嗎?

calculation gives u answer.

think about the bandwidth. (fps)
and latency.

watch 720p/1080p youtube ...
cosine 發表於 2012-6-2 00:08

冇考慮到fps添
但其實另1部電腦fps追唔上,係因為網絡速度問題定係個lan卡晶片技術上處理唔到

whdi   feasible
silvermyfd 發表於 2012-6-2 00:09

又學到野,,完全唔知有呢樣技術
但好似會限制左用某張display卡咁

用remote control來打機硬係好似隔左一重野係度

吾多順手
hkbpc 發表於 2012-6-2 00:27

其實之前平時用remote control都有呢種感覺,,
不過宜家有呢個諗法純粹係o係"大mon"同"隔左一重野o係度"作取捨

您不如用 ...
killer699 發表於 2012-6-2 00:29

WIRELESS DISPLAY係指silvermyfd4# 所講o既whdi?

回復 8# 邪惡的化身

先唔講玩影音pro果d

之前就已經見過張怪胎gtx460 有whdi