烽煙四起,跟住dom姐殺出重圍 Aopen S120 ITX

近日四圍都係煙條77天下,amd至愛粉絲都要幫下拖.事緣早輪部htpc塊板 GA E7AUM-DS2H少恙要送回聯強維修,點知要返廠做全身檢查一個月.生死未卜.唯有出去睇下有乜經濟又抵食.ITX機種好想有機會試一裝一部,24/7....做CDROM刨文夾上嚟問,AMD APU應該啱我自己要求多啲.同期ASUS,MSI,ZOTAR,ASROCK都有AMD E350機種,似乎Asrock E350M1 USB3較為抵食,可惜睇少咗一樣唔係DUAL CHANNEL....
金的士執料 : Asrock E350M1 USB
              AMD DDR3 1333  4GB X 2 (隔日去換過ADATA GAMING SERIAL DDR3 1600 4GB x 2孖裝)
              ADATA S510 DDR3 120GB
              HP SLIM BD 光碟機
過去隔離大廈搵三昇,本來想買嗰部全鋁ITX機箱仔,但工藝似乎唔太好,啤位會界手.見個櫃內有部AOPEN,稍大...門口櫃有部S120....夠的式.嗒糖,落鎚.點知又漏咗把6CM機箱風扇,又要行多趟.
Asrock E350M1   Aopen S120.2.jpg
Asrock E350M1   Aopen S120.jpg

個CASE好有興趣, 請問(連塭火牛)幾錢同响邊度買? 另外, 點解要僭建安裝硬碟, 是否本身沒有空間安裝桌面硬碟 ...
galaxys3 發表於 2012-6-6 09:12

case + 10A牛 $450.
上層接線稍稍闊咗少少,所以頂到好盡,條線會有機會內部拆斷都唔知.
上層唔裝硬碟可以換裝SLIM BD ROM...我原本係買咗HP薄裝 ROM,但翌日就出去換過外置BD ROM,方便我部手提電腦都可以用.
若用SSD,上層乜都唔裝,分離埋個硬碟座,個箱仔高 4",內部會涼快啲啲喇
行過隔離新高登二樓,TOP 3.有齊你想要嘅材料.
CIMG9883 Aopen S120.jpg
CIMG9885 機箱面疧蓋拆除後.jpg
12A DC牛.jpg

個火牛是外置?

個CASE好有興趣, 請問(連塭火牛)幾錢同响邊度買? 另外, 點解要僭建安裝硬碟, 是否本身沒有空間安裝桌面硬碟? 圖 (僭建上層硬碟接線,日要換用其它再短少少插線.jpg) 條線可以响邊度買? THANKS.

樓主唔係有藍光機咩..?

隻 Aopen S120 幾靚仔喎

DC-psu + hd6310 = super hot....
And there's no air circulation in the lower deck, better add more f ...
kaicli 發表於 2012-6-5 12:14

個箱仔設計,祗可君兩把6CM抽氣扇....用SSD會好啲.
機頂塊蓋可以唔加埋上去,等啲熱量自然流走....
現在最熱就係北橋.....

最好加把風扇
有人問我點解唔放 APU 落去
主要問題就係 隻箱設計唔係預 > 45W TDP CPU  ...
dom 發表於 2012-6-5 12:51

唔該哂dom姐....遲下天氣熱就真係唔敢樂觀.加硬:-D

塊板幾錢?
galaxys3 發表於 2012-6-5 11:11

金的士...$900