其實降電壓係唔係一件好事?

前題係降電壓, 唔係降頻, 目的亦唔係為慳錢, 只係想知降電壓:

1. 對CPU有無害?
2. 對降溫有幾大幫助?
3. 對CPU壽命有無影響?

爬過貼, 搵過GOOGLE大神, 未見到有結論

唔係高手,試答一下,有錯請指正:

電壓過低會令CPU 計算出ERROR,導致藍畫面,死機等情況. 但未聽過會對CPU造成損害.
降壓對降溫有極大幫助,畢竟CPU發出既熱能就係由電能而黎..

唔係高手,試答一下,有錯請指正:

電壓過低會令CPU 計算出ERROR,導致藍畫面,死機等情況. 但未聽過會對CPU造 ...
LuminouShadow 發表於 2012-6-19 10:00 PM

其實CPU出廠時係咪都特登SET高D電壓? 我見唔少U SET低D都可以穩定運作甚至超頻

其實CPU出廠時係咪都特登SET高D電壓? 我見唔少U SET低D都可以穩定運作甚至超頻 ...
ccck2004 發表於 2012-6-19 22:02

粒粒CPU體質唔同
D廠梗係set一個電壓絕大部份CPU都行得穩
就算質量較差都照可以合格出貨

其實CPU出廠時係咪都特登SET高D電壓? 我見唔少U SET低D都可以穩定運作甚至超頻 ...
ccck2004 發表於 2012-6-19 22:02

始終粒粒U 體質唔同,廠商當然會揀個絕大部份U 都可以穩行既數值..
如果你抽到粒好野..咪可以行低D

其實據我所知宜家CPU 電壓都係由MB BIOS AUTO決定,唔同以前有個所謂既"預設電壓"
當然我相信CPU 廠都有指引比MB 廠去做BIOS...

降電壓應該對底板既壽命比較有影響

但我見有D人會主張降壓會令電流增大, 對粒U一樣唔好嘅講法, 其實有無根據?

但我見有D人會主張降壓會令電流增大, 對粒U一樣唔好嘅講法, 其實有無根據?
ccck2004 發表於 2012-6-19 23:03

聽起上黎係合理的

回復 7# ccck2004

降壓會令電流細左