[開箱] 我的第一部 ZOTAC ZBOX ID82 I3 2330M mini-PC

早前買回來作我客廳的HTPC給家人用~
不過忘了寫上使用感受分享(所以現在補番, 因為裝完Win7後同各網上視頻後, 部機用得好好無病無痛, 所以已經無需再理佢)

早前~ 因想用i3(比Atom快d涼d之如), 細細部唔咗地方~
所以簡咗依部~

右上角有i3 logo

可以選擇mount在電視後面~ 幾正~

有兩年保養~

包裝算是保護得幾好, 無花無爛
而且有埋個mount架, 可以俾你用嚟mount牆 或 LCD Mon,
另外 佢仲有舊野可以用嚟張部機打直放~

而且拆Case又幾方便~ 只需用手扭開兩粒螺絲便可~

裝上SSD後 由關機狀態到開個ie default page load到hkepc個forum page 只需十幾秒就OK (好爽~)

差d唔識裝ram要睇說明書~

原來要打斜少少放入條槽先~ 再按落去~

以下係所有配件~

個搖控器~ 其實除咗開頭玩咗陣Windows Media Center (的確係幾順同幾好玩~) 但自己好少用WMC 所以平時個搖控都係收埋一邊, 用返無線keyboard & mouse 算~

部機既尺寸細個部Dell U2711 好多, 只大過部外置DVD RW少少~

使用了3個月後用後感:
首先~ 解答吓好多人可能會問既問題
部機個價錢在海鮮坊睇到(但好難找, 因開頭唔知原來依d機叫Barebone PC / 準系統),
但買就最後在中央田買的~ 因為唔洗俾幾百蚊落訂先, 而且個價仲可以平多少少~(只for參考, 因買都係三個月前了XD~)

用咗3個月...其實無咩好講~ 無病無痛~
快慢效能如下: (補返d評分圖)

其實快慢真係唔知點講~ 因睇你對咩嚟比~
算係俾同系列既Atom型號中, 算係最快最涼同最細部果款, 所以價錢嚟講我個人覺得算值~
而且試過裝嚟打Diablo 3, 開1280 x 720p 全low 都仲玩到幾順~
所以用嚟做HTPC 上吓網同睇吓高清片絕對無問題~

至於部機熱量方面: 的確係有點熱~
雖然無用過test software去睇溫, 但去Bios睇,  平時就多數52-53度左右~最高就57-58度,
手放落去部機面有監色光圈度, 都feel到有少少熱...不過就比用atom cpu既涼得多~
不過相比Dell U2711Mon 後面既熱量...這算蚊比同牛比 不過接唔接受到因人而異~
但小弟都接受到部U2711~ 所以這部對我當然無問題~ (唔係應該會响二手區見到我部機了~XD)

PS. 其實這篇開箱在之前系統組件區已post過, 不過當時只係貼咗d圖片~ 同剛剛買無咩分享到用後感受
所以今次見有個咁既活動~ 又有動力令我上返嚟補番個用後感~
希望可以好似我之前部Panasonic iDTV咁 將自己覺得唔錯既野, 但又無咩人開過箱既野, 分享俾可能想買但又唔知好唔好既兄師們啦~
多謝支持

how much ?

邊度有得買 ?

how much ?
nokia_5210 發表於 2012-9-23 10:16

三個月前果時我買係$2668
不過唔知依架平咗定貴咗~

邊度有得買 ?
pkf_boy 發表於 2012-9-23 10:27

我見過jumbo同Centralfield都有得賣~ 我估其他大鋪應該都有
但果時剛剛出無耐~ 要訂貨~ 但唔知依架洗唔洗~

我都買左部ad10,  行apu的,成年前貨仔
慳位好用扯bt上下網睇片都夠砌
我有fd都啪左個ssd落去,勁爽皮~

我都買左部ad10,  行apu的,成年前貨仔
慳位好用扯bt上下網睇片都夠砌
我有fd都啪左個ssd落去,勁爽皮~ ...
叔叔不行鳥 發表於 2012-9-23 13:00

係呀~ 依架用SSD裝OS真係爽好多~ HDD轉SSD感覺爽過CPU快一個grade~

好多圖, 詳細開箱, 支持!

回復 1# ac00100

佢點樣安裝係機背?

回復 1# ac00100

How long is the boot time? 30s?