[操作疑難] (solved)Installed 10GB RAM, 1.96GB usable.

如題, 應該點搞先可以Chok高佢? 謝謝大家.
----更新-----
搞左咁耐終於解決/以下俾各位有類似問題既人參考.
1. bios enable memory remapping
2. 重插cpu/ram
3. update bios
4. msconfig--> advance --> uncheck max ram

我既解決方法係2. 情況多數係無論插幾多ram都認到1.96gb.

scharnhorst 發表於 2013-5-8 18:31

32bit? 你爬下post早幾日先睇過類似問題

回復 2# dee329

64bit. 再睇睇先THX

bios PAE is disabled?

重裝windows睇下有冇改善

重裝windows睇下有冇改善
mingsonv3v 發表於 2013-5-8 22:05

冇...

bios PAE is disabled?
暴力乂狗仔 發表於 2013-5-8 19:13

我用MSI, 佢個CLICK BIOS同以前個D唔係好似, 有冇人可以幫幫手搵下. 又或者知唔知Memory remapping係邊?

D Ram 係咪就死?

行MemTest86睇睇?

佢認到10gb, 所以唔關事

scharnhorst 發表於 8/5/2013 18:31

大大不會是講 Task Manager 裏 Performance 個頁D野? 不關事的....
乜版本 WIndows?  乜底板?