一路都考慮緊 TB 粒 i5-3570T 或者係香港買 i5-3470S 來砌新機,但原來仲有粒 i5-3475S 係行 HD4000 既,但呢粒又係香港無貨。

呢粒係咪算最底玩既 i5 CPU 呢?因為用 HD4000 既 i5 唔多,係得 3570K 同呢粒!咁 i5-3475S 係咪從未係香港零售過啊?

HD4000 65W節能版:Core i5-3475S開賣 (2012-06-14)
Intel日前發佈的多達二十款新處理器中,Core i5-3475S是比較奇特的一款,現在它上市了。

它可以看作是Core i5-3450S的“兩連跳”升級版:首先變成Core i5-3470S,主頻2.8GHz提升到2.9GHz,同時加速最高頻率從3.5GHz提升到3.6GHz;然後再變成Core i5-3475S,其中CPU部分不動,GPU部分從八個單元的HD Graphics 2500開放為十六個單元的HD Graphics 4000,不過頻率還是保持在650-1100MHz,熱設計功耗也依然是65W。

Core i5-3450S/3470S的官方標價都是184美元,Core i5-3475S則上漲到201美元。日本秋葉原市場上,這顆U的散裝版目前售價17680-18100日元,約合新台幣6,673-6,812元/ 人民币1420-1450元。

一路都考慮緊 TB 粒 i5-3570T 或者係香港買 i5-3470S 來砌新機,但原來仲有粒 i5-3475S 係行 HD4000 既,但呢粒又係香港無貨。

呢粒係咪算最底玩既 i5 CPU 呢?因為用 HD4000 既 i5 唔多,係得 3570K 同呢粒!咁 i5-3475S 係咪從未係香港零售過啊?
Andykong 發表於 16/5/2013 14:12

Core i5 3475S 早於上年六月已經推出,不過它只有 OEM 版,沒有零售盒裝版,所以香港一直沒有售賣。

Core i5 3475S 早於上年六月已經推出,不過它只有 OEM 版,沒有零售盒裝版,所以香港一直沒有售賣。 ...
Jamesbond007 發表於 2013-5-16 15:52

即係 i5-3570T 同 i5-3475S 都係要淘,兩粒 U 可以係同一間店淘到,個價仲係一樣,所以入貨代價和風險係一樣既!咁要“兩連跳”升級定 45W 就自已決定!

咁 i5-3570T vs i5-3475S 大家會點揀呢?

要低電:      3570T
要HD4000: 3570K

77W (K) > 65W (S) 冇咩意思

要低電:      3570T
要HD4000: 3570K

77W (K) > 65W (S) 冇咩意思
chun232939472 發表於 2013-5-16 20:46

65W 真係好雞肋? 但 3570K vs 3575S 有乜優勢?

2.9GHz vs 3.4 GHZ 外仲有其他嗎?我用 GA-H77N-WIFI 無諗住超頻?

我近2年用過G620,G620T,2500T,3450S,3570K既經歷
3450S同3570K既分別相差好少,而且長期在50W以下(因為我只係用作文書/上網)
溫度方面就3450S比3570K好 (低3-8度)
*以上數字係加上 ITX MB + SSD*1 + RAM*2(1.35V) + usb speaker 同埋用DC-ATX電源得出既

另外想講我覺得G620T比2500T哂電,因為G620T 上下網都經常 CPU 到 80%+

回復 5# Andykong

有錢可以考慮E3-1265L V2 45W,不過都係難搵

我近2年用過G620,G620T,2500T,3450S,3570K既經歷
3450S同3570K既分別相差好少,而且長期在50W以下(因為我只 ...
chun232939472 發表於 2013-5-16 22:27

師兄用過兩粒 T 和一粒 S,對溫度和電量都好著重喎。

其實計 processing power,3570T 都應該夠我用,但我都頗常用 photoshop/Lightroom 來執相,呢方面 HD4000 有小小吸引,但其實係咪真係幫到我都唔知!

3450S同3570K 相差好小的話,而正常運作又都係一樣 50W 以下,咁即係只是買了 extra power 以備不時之需?

回復  Andykong

有錢可以考慮E3-1265L V2 45W,不過都係難搵
itpeanut 發表於 2013-5-16 22:44

呢粒唔止難搵,仲 over budget 添

師兄用過兩粒 T 和一粒 S,對溫度和電量都好著重喎。

其實計 processing power,3570T 都應該夠我用,但 ...
Andykong 發表於 2013-5-16 23:36

3570T我都好有興趣,不過已經用緊3570K,所以可以再等下一代既T先
BTW. PS執相著重CPU processing power多