[中央處理器] ES 2665 or L5639 x 2, 大家會點睇?

心思思想去淘台二手 server 玩下, 初時只係睇緊單春 L5639, 計計下如果用 server 版, 可以用平 RAM, 一來一回, 好似只係比錢買多粒 U 就可以直插.  
用 server 版插 32G 都係幾舊水, 版 + 2XU + RAM 仲平過單春版 + 1XU + RAM.

本來見呢隻 DIY case 配 C6100 都好似幾好.

(唔想幫邊間賣廣告, 所以無 link, 有興趣去淘寶搵 "C6100 DIY" 有大把)

不過, 見 D 人既 comment, 好多都話太熱.
唔知有無 ching 自己或者識人玩緊呢隻機, 係咪超熱既?
有個傻瓜既想法,  如果效能好既, 幫佢裝水冷唔知夠唔夠位.

另外亦見 E5 2665 不顯既連版都係二千幾 (要有顯既就差太多了, 怕熱要想低火數點, 95W 最盡係 2665), 效能上好似略勝少少.  
價錢 (版+U) 比 L5639 X 2 多兩舊左右...不過, 唔係好見有 server 版, 可能要買貴 RAM 至得.

如果 E5 2665 (不顯) 同 L5639 X 2 比較, 大家又會選邊個呢?

E5 2665 +X79 SURE

不過最好親身上賽格汁

睇見到熱啦,空氣對流不夠!!

E5 2665 +X79 SURE

不過最好親身上賽格汁
asdasdhk2 發表於 2013-11-23 22:47

不過我未買過 ES 既 U, 叫我去都唔識執.
或者 ching 有無幫襯開邊檔, 可以推介一下.

另外, 我見近排大陸同台灣好多人都話玩 L5639, ching 可唔可以講下點解 2665 好D?  唔該哂先.

不過我未買過 ES 既 U, 叫我去都唔識執.
或者 ching 有無幫襯開邊檔, 可以推介一下. ...
Super169 發表於 2013-11-23 22:54

至少唔會收到外觀有破損(打洞)

某D RAM槽用唔到GE X79版

因為你可以即場叫佢試

TB X79平野伏味濃

至少唔會收到外觀有破損(打洞)

某D RAM槽用唔到GE X79版

因為你可以即場叫佢試

TB X79平野伏味 ...
asdasdhk2 發表於 2013-11-23 22:56

oic.

不過我未去過賽格, 只係網上見人講.  我怕都係會遇到黑店.....

回復 6# Super169

上面黑店多的是,國內人口頭語(得,得,得)咩野都話得!!

dual l5639 行盡 12C24T 都只係同 4930k 6C12T 差唔多咁快...
ivy bridge E 3.4Ghz vs westmere 2.13 Ghz  ...
wilsonkf 發表於 2013-11-23 23:57

其實都唔係 8 條 ram slot 夠唔夠既問題, 好多人都係砌第二部機黎玩, 唔係主力用既機.

如果 "dual l5639 行盡 12C24T 都只係同 4930k 6C12T 差唔多咁快"
咁家陣多人玩 dual L5639 都合理喎.
dual 5639 => 1000 左右 (近排貴左少少, 應該都係 HKD 1200 以內 - 當然係指二手喇)
但係 4930k 家陣就算有二手都唔會平, 何況....邊會咁多二手.

不過, 如果睇 PassMark 既分數, 4930k 比 dual 5639 快 30% 有多.

回復  Super169

上面黑店多的是,國內人口頭語(得,得,得)咩野都話得!! ...
偉偉偉 發表於 2013-11-23 23:26

如果我真係好似呢度 D ching 咁識野既, 識得分辨好壞, 上去睇現貨買就更係最好喇.
不過....我都唔知除左開機睇下 boot 唔 boot 到機, 去盡行幾個 test 外, 都唔知點 check 好.
有時, 我反而信淘寶多過自己上去買.
起碼, so far 算係好彩, 在淘寶買野未試過有問題解決唔到.

試過速遞派錯件, 搵番店二我同佢順風到付比番佢, 佢仲肯比番車錢我.
試過一兩次送漏野, 搵番店二都係直接送番比我.
亦試過佢無貨, 直接退錢.
有朋友甚至試過 7天無理退貨都收得番錢, 只係蝕左運費.  呢樣我就未試過, 亦唔想試.

所以, 如果有人幫襯過某檔淘寶係掂既, 我寧願直接淘算了, 反正我上到去自己執都幫助唔大.