[其他] 執相電腦升級

現有設備:
AMD Phenom II X4 955 @3.8Ghz
4GB DDR3 1333
Intel 330 120GB SSD
22" mon 1680*1050

主要用途:
Lightroom 執相

現有問題:
依家output 一張raw去jpeg要大約10秒,
另外成日話唔夠memory output唔到

升級選擇:
A)加 8GB DDR3 1600 x 1 (共12GB @1333)
B)加 8GB DDR3 1600 x 2 (共20GB @1333)
C)加 8GB DDR3 1600 x 1 (共12GB @1333)+ Plextor M6S 256GB SSD
D)轉 Intel i5 3470 3.2Ghz + 8GB DDR3 1600 x 2  (共16GB@1600)
E )轉 Intel i5 3470 3.2Ghz + 8GB DDR3 1600 x 2  (共16GB@1600)+ Plextor M6S 256GB SSD
F)其他

唔一定要最快, 但我想知點樣升級"最抵"

DDR3 1333同1600好似同價, 所以依家想買1600 for 將來升級
如果轉 Intel 好似要行1600最好 ? if yes 就放棄舊果條 4GB 1333 免得拖慢其他ram

最抵係加RAM~~~

多接受唔到既話就全面升級吧~~

最抵係加RAM~~~

多接受唔到既話就全面升級吧~~
master_yoda 發表於 2014-7-4 15:39

如果CPU轉i5 3470會唔會明顯快好多?
我見朋友部macbook pro行i5 +8GB +256ssd 執相好爽
不過可能Windows同Mac又唔同?

換u 16gb ram+ +ssd

1333 同1600 應該無明顯分別,不過4 GB Ram 真係唔夠,LR 好食RAM... 另外你執果啲相係放係邊?同埋啲相係output 係邊?
你1333 超唔到上1600?
我覺得你都係加左RAM先啦

現有問題:
依家output 一張raw去jpeg要大約10秒  <--- 換CPU
另外成日話唔夠memory output唔到  <--- 加RAM

建議方案4

另外output都睇你HDD讀果張RAW有幾快,寫入JPG則問題不大,
除非你係同一個HDD上面讀RAW&寫JPG

1333 同1600 應該無明顯分別,不過4 GB Ram 真係唔夠,LR 好食RAM... 另外你執果啲相係放係邊?同埋啲相係ou ...
superfi3ken 發表於 2014-7-4 15:54

我基本上執兩三張相之後佢就warn我話not enough memory to output
SSD 讀RAW, JPEG output去external hdd 5200rpm USB 2.0

現有問題:
依家output 一張raw去jpeg要大約10秒
inori 發表於 2014-7-4 16:00

SSD 讀RAW, JPEG output去external hdd 5200rpm USB 2.0

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

你參考下我個List

包爽包快,問題係值唔值姐

比我就會用Plan E