未裝k10stat已經唔得既話, 一係BIOS, 一係HS裝得唔好, 一係CPU, 一係motherboard
qcmadness 發表於 9-8-2014 08:11 PM

其實我想帶出既係
佢一開始裝到k10stat, 即係佢入到Windows

然後#12又話
"你VID SET 得唔好"
"這個我是以網上資料為基準,當然自己也有測試哪些值會當機什麼的啦"

有70%肯定樓主係改完電壓入唔返Windows
咩叫以網上資料為基準呢?
就係見人地可以降到果個電壓, 以為自己果粒都得

撐飯蓋 ? AMD死忠乜野都話好架啦,
影響性 = 影響 CPU + 影響 GPU
yupeter 發表於 2014-8-9 20:45

我有實際數字
940BE + HD4670 CPU full load: ~160W
A8-3850 Furmark + Orthos: ~170W

有時講野留d餘地好

其實我想帶出既係
佢一開始裝到k10stat, 即係佢入到Windows

然後#12又話
"你VID SET 得唔好"
"這個我是以 ...
LKNim 發表於 2014-8-9 20:46

佢根本想換機, 覺得自己部機有咩唔好唔好, 先會得出咁既"結論"
但係Llano已經3年, 好難話底板唔會壞, 只不過例行動作一定係reset BIOS先

唔好玩電腦個 D, 根本唔會明架啦,
你一樣野熱, 相對就會影響到其他 PARTS,
當然做好 CASE 散熱, 可能解 ...
yupeter 發表於 2014-8-9 20:47

咩叫原生問題, 你砌機手勢唔好?

個數字係乜黎先 ? TDP ?
yupeter 發表於 2014-8-9 20:48

成部機的power consumption

940BE: 125W TDP
A8-3850: 100W TDP

隻火牛無80 plus

power consumption = TDP ?
yupeter 發表於 2014-8-9 20:50

其實你知唔知自己講緊乜野?

講 IDEL 有鬼用, 一定係要講 FULL LOAD 架啦,
尢其是 APU 包 DISPLAY , 影響性大好多  ...
yupeter 發表於 2014-8-9 20:40

用 125W AMD CPU 一定死梗,
我老早就換走晒 D AMD U
yupeter 發表於 2014-8-9 20:15

而家 D 天氣我用 INTEL 都 HANG 幾次機啦,
AMD 可以唔HANG , 搵鬼信

P.S 唔上水,唔開冷氣 ...
yupeter 發表於 2014-8-9 20:05