[主機板] 計劃買x99 底板 想問下咩叫oc socket?

最近想計劃砌部機 用x99板
睇到Asus 出果板話有oc socket
其實係咩黎嫁呢?同其他有乜唔同?

前幾日既新聞, Google一下就有啦
將Socket d空位加番針,cpu自然可以攞左d電同多d通道
變相就可以oc得多d

via HKEPC Reader for Android

前幾日既新聞, Google一下就有啦  
將Socket d空位加番針,cpu自然可以攞左d電同多d通道
變相就可 ...
gbaxp 發表於 2014-9-4 10:48

呢度有講...
http://rog.asus.com/347222014/ra ... -extra-performance/

OC socket"解放"翻本來Haswell-E就有嘅pin

ASUS D R&D應該做咗D reverse engineering, 去解讀返D pin負責嘅隱藏功能
更穩定嘅VCore

可以獨立開關某特定嘅Core, 再唔係只可以揀Core數量

幫IMC打雞血, 體質大增, 用1.35V已經可以上到DDR4-3000以上

回覆 3# Advanced Ivan

咁即係本身粒u有啲pin係無用到???
而家asus加返啲針係socket到用返果啲無用到既pin
我有無理解錯???

咁就話可以效能增幅
整多個賣點sell貴啲咁???

同問 不過我又唔覺佢話要特別賣貴啲
市場上又好似得佢有咁

咁佢多左針腳係for電壓stable 為主?

同問 不過我又唔覺佢話要特別賣貴啲
市場上又好似得佢有咁

咁佢多左針腳係for電壓stable 為主? ...
magmag7 發表於 2014-9-4 15:58

VCore穩定D
強化咗IMC,DRAM超頻幅度大D,電壓可以低D

都係唔明....CPU FAN用乜???????
窮學生 發表於 2014-9-4 20:55

應該唔影響到個Heatsink扣具架

可稳定並可在較低電壓時以高頻率運行,oc socket好有用

呢度有講...

OC socket"解放"翻本來Haswell-E就有嘅pin

ASUS D R&D應該做咗D reverse engineering,  ...
Advanced Ivan 發表於 2014-9-4 13:45

獨立On off Core 功能好有用