2013 年尾先岩

我有D懷疑 Intel 會唔會突然發佈新架構來打 AMD
老狐狸6年來唔知有無收起新架構唔釋出來等今日 AMD
無理由 ...
孤兒仔 發表於 2017-3-7 23:10

唔知INTEL講既第8代 有15%提升   定係實際加加減減既5%增益

題外話! 我希望下代ZEN+個單核效能再加強  其實而家都以經跟得好貼   

打機都唔差幾多  如果同頻跟上應該平手

下下睇住粒U長期90%, 100%都鄧佢辛__苦
其實7700K幾勁幾好果班
你唔3D rendering, 2K/4K拍片 video editi ...
evereva 發表於 2017-3-7 22:55

其實唔洗講到2K 4K  或 直播高端規格咁長遠  
近年單機大作都有版睇 4C8T  BF1 看門狗 5GHz都唔夠洗 掉FPS
其他大作普通唔算複雜既場境都超過 4核8線 一半使用率

黑沙 GW2 果類本身需求唔低 單位多特效乜都開哂  
4C8T長期食哂 WVW LAG幾下走唔切真係害死人  有心簡粒好啲既CPU打機當然唔想佢樽脖

其實高頻再快都好 單核效能有限 做唔切就係做唔切  要向6核進發  
而且ZEN同7700K實際遊戲效能 跟本唔差多少  5GHz打機唔係個個遊戲主流玩家配合得到

就係咁好似唔太合理,ZEN最早 2014 年已經提起,
真係咁睇唔起對手 ...
孤兒仔 發表於 2017-3-7 23:21

Intel有時真係睇低AMD

無理由 ...

架構幾乎肯定至少80%係唒度
但量產唔係咁快做到既事...

無理由 ...

等睇好戲....AMD肯發力係一件好事!
迫INTEL 8核平民化又係一件好事......買家雙WIN

都唔知要AMD死果D 垃圾諗咩.....係都鐘意高權統治做隻狗比人擺佈

架構幾乎肯定至少80%係唒度
但量產唔係咁快做到既事...
tuyylihk 發表於 2017-3-8 09:02

tape-out到量產要1年左右