[電腦組合] i5-2400 vs x4 640, 睇4K邊部好? (i5-2400仲勁過G4560...?)

1) i5-2400 加 8gb ram,行內顯, 睇唔睇到4K? 駛唔駛加張display?

2) 同問, AMD X4 640, 12GB RAM, ATI HD6850, 睇唔睇到4K?

呢2款, 邊一款會好D?

事關我唔打機, 只係上下網已OK, 但前排新相機SONY A6300拍既4K, 家中舊電腦睇唔到, 拎番公司係睇得好順.......

回復 1 #bbq_9239

1效能好D, 係用Z系底板仲有得超, 另外加張gtx1050/rx460夠你睇4k, 預算有限就GT1030

via HKEPC Reader for Android

https://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp[]=793&cmp[]=171&cmp[]=2925

上網睇CPU分數, I5-2400仲勁過而家17年出既G4560 CPU?
係我睇錯嗎?

我係需要放棄買新機既念頭?
用途睇下4K, 上下網, 間唔中可以開下lightroom or photoshop做簡單既editing

上網睇CPU分數, I5-2400仲勁過而家17年出既G4560 CPU?
係我睇錯嗎?

我係需要放棄買新機既念頭?
用途睇 ...
bbq_9239 發表於 2017-7-5 12:53

由sb開始每代cpu單春效能提升得幾%
g4560始終係2c4t 打唔贏4c4t既2400都好正常
如果2400唔超 基本上full load贏4560少少 單核就比人拋開

由sb開始每代cpu單春效能提升得幾%
g4560始終係2c4t 打唔贏4c4t既2400都好正常
如果2400唔超 基本上full  ...
default 發表於 2017-7-5 13:32

如果睇下4K, 上下網, 間唔中可以開下lightroom or photoshop做普通簡單既 photo / video editing
係咪直接用i5-2400算...?

真心想了解17年既G4560都打唔到幾年前既i5-2400.....咁都得

回復 5 #bbq_9239

4k 都要睇下乜4k, youtube 所有4k 行vp9, i5 2400 粒HD2000冇4k硬解, 你都係落張display card 吧啦

via HKEPC Reader for Android

回覆 6# zgmfx12a

i5-2400好似行HD 2000,

4k唔係睇youtube果D, 諗住睇相機拍果D, 會唔會對電腦既要求更加高?

但想不到連17年既CPU都打唔到幾年既CPU......

回覆  zgmfx12a

4k唔係睇youtube果D, 諗住睇相機拍果D, 會唔會對電腦既要求更加 ...
bbq_9239 發表於 2017-7-5 14:14

Thx, corrected

回覆  zgmfx12a

4k唔係睇youtube果D, 諗住睇相機拍果D, 會唔會對電腦既要求更加 ...
bbq_9239 發表於 2017-7-5 14:14

你真係當牙膏王個朵浪得虛名

近幾年intel CPU其實冇快過
跑分快左幾%主要來自RAM等其他因素