[記憶體] 請教各位師兄ram問題

小弟google大神過…都揾唔到答案!各有說法不一! 
asus h170 game pro  cpu i5 6500
原本己經有兩條ddr4 8g ram 行緊雙通 ,但我又想加多條同形號大小!想請問會否變成三條單通…還是兩條雙通!一條單通!還有什麼影響?! 唔該晒各位師兄!

H170唔會有三通道

加多條都係雙通道

至於兩條通道容量唔一樣就要等高手答~

以上肯定
-------------------分隔線-----------------------
以下唔肯定

有【聽過】一種講法係

A通道 16GB B通道 8GB

兩條通道都會有8GB行雙通道

至於A通道多餘既8GB就自己行單通道

回覆 2# -13-

還是有點不明白!而家己經有8X2!再想加多條同形號8!3通道…我知道係唔可能!想知會唔會變成三條單通…還是一雙一通!唔該晒師兄!!!

回覆  -13-

還是有點不明白!而家己經有8X2!再想加多條同形號8!3通道…我知道係唔 ...
pkkwpkkw 發表於 2017-7-10 03:02 AM

都係叫雙通道...
不過好心你係買就兩條啦..

回覆 4# lkl0120

唔該晒師兄…皆因網上說法不一!小弟唔白點解三條都可以做到雙通!有傳會一雙一單!而我電腦水平……所以嚟請教一下!  

我都想…但不值問題…;上年同今年啲ram抄起成倍!真係好X貴!

其實點解係雙通道而唔係三通道

主要係晶片組既限制

H170晶片組最多只可以雙通道

所以你就算插十八條RAM都係得雙通道

至於佢既雙通道係點樣行我就唔清楚喇

小弟google大神過…都揾唔到答案!各有說法不一! 
asus h170 game pro  cpu i5 6500
原本己經有兩條ddr4 ...
pkkwpkkw 發表於 2017-7-9 18:30

都係雙通道

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/boards-and-kits/000005657.html

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - Android

回覆 6# -13-

唔該晒師兄!

回覆 7# astrial

需然唔係好明…但受教了!thy師兄!