[產品資訊] 前置USB3.1

點解唔見Case有前置USB3.1?

點解唔見Case有前置USB3.1?
macis 發表於 2017-7-24 11:10

依家有幾多嘢真係可以行到USB 3.1(Gen2)?USB 3.1(Gen1)咪即係USB 3.0。

依家有幾多嘢真係可以行到USB 3.1(Gen2)?USB 3.1(Gen1)咪即係USB 3.0。
mdws2002 發表於 2017-7-24 11:21

當然係指gen2啦

當然係指gen2啦
macis 發表於 2017-7-24 11:23

所以我咪問,依家有幾多Device真係行到USB 3.1 Gen2。
如果唔多,即係未流通,咁廠箱唔加入,都好正常。
況且,底板都好似仲未有針頭係USB 3.1 Gen2吧?

所以我咪問,依家有幾多Device真係行到USB 3.1 Gen2。
如果唔多,即係未流通,咁廠箱唔加入,都好正常。
...
mdws2002 發表於 2017-7-24 11:24

USB 3.1 Gen2真係普及得慢

多口問下,  用機箱個 USB3.0  插頭連USB3.1 (gen1)底板 就可以用到(gen1)速度, 當然件野要support 3.1(gen1)

多口問下,  用機箱個 USB3.0  插頭連USB3.1 (gen1)底板 就可以用到(gen1)速度, 當然件野要support 3.1(gen1 ...
gary1231233 發表於 2017-7-24 13:38

3.1(gen1)其實即係USB 3.0

有排等!情況就同當年機箱無USb3.0一樣。

有排等!情況就同當年機箱無USb3.0一樣。
diy-apprentice 發表於 2017-7-24 14:42

X299板開始有 USB3.1前置,但case唔見

INWIN 303C 有3.1 TYPE C
但講真而家只係啲好高級既板先有3.1前置
箱廠出多幾個又幾多人會買
等到底階板都有前置3.1個陣應該就見到好多箱都有前置3.1啦
同2.0>3.0個陣一樣