[中央處理器] x299 i7諗唔諗得過?

我唔計amd
剩係intel黎緊都好快出coffeelake
i7都已經講緊6c12t
咁7800x同7820x其實有咩存在價值?

遲d我可能出機
諗咗好耐都唔明
到底x299 i7出黎做咩
自己打番自己?
coffeelake i7平d
可能仲會快d
pci-e lane x299 i7又cut咗
真係用既都出i9?
我真係唔肯定intel出黎做咩
定係其實快好多

放心,coffeelake會減哩樣減果樣,會令到同7800x好不一樣
係我會直接上7900X

我唔計amd
剩係intel黎緊都好快出coffeelake
i7都已經講緊6c12t
咁7800x同7820x其實有咩存在價值?

遲d我可 ...
康士富 發表於 2017/7/25 09:09

就像以前core i7 3820、4820K(4C8T)咁樣,總要留番一兩粒入門x系u吧
反而Kabylake-X就似偏向廠機市場多D
p.s. 7820x係8C16T

我個人覺得如按實用程度出發,又無需3卡以上sli、vroc、avx256/512等功能,自己寧可ryzen,當然土豪就隨便上

x299相對其實易超好多
7740x做到唔開蓋5.3GHz@1.15V日常使用
你比返7700k真係1.4v都未必上到5.3GHz

不過睇gaming同跑分Skylake X同頻係輸比Kaby Lake
真係對高頻好有需求咪玩x299

4 channel RAM

就像以前core i7 3820、4820K(4C8T)咁樣,總要留番一兩粒入門x系u吧
反而Kabylake-X就似偏向廠機市場多D ...
alexanderman 發表於 2017-7-25 09:38

如果咁講
用入門既x299
不如用7700k or coffeelake好過?

x299相對其實易超好多
7740x做到唔開蓋日常使用
你比返7700k真係1.4v都未必上到5.3GHz

不過睇gaming同跑 ...
ten123456789 發表於 2017-7-25 10:23

但係高頻的確係快d
不過一超就已經要落水
一闊三大

回覆 6# 康士富

我個人建議用到8核以上或3卡以上SLI 才考慮X299,當然就算不符合以上條件但仍然買Kabylake-X、7800K也沒問題的,自己買得開心就好

4 channel RAM
macis 發表於 2017/7/25 11:22

Only Skylake-X CPUs support quad channel .
Kabylake-X CPUs are still dual channel (https://ark.intel.com/products/1 ... ache-up-to-4_50-GHz) and can only use 4 out of 8 dimm slots.

回覆  康士富

我個人建議用到8核以上或3卡以上SLI 才考慮X299,當然就算不符合以上條件但仍然買Kabylake- ...
alexanderman 發表於 2017-7-25 13:06

Display card  3.0x16
Lan card 3.0x8
SSD 3.0x4
SSD 3.0x4
已經要32條pci-e lane
x299 i7咁cut法跟本唔夠用
迫人上7900x
但係正常邊駛10c20t