[其他] 其實有無HDMI2.0 cable ?

所以想問一下各位師兄:
1) 到底呢個世界有無HDMI2.0線?
2) 寫住能夠去到18Gbps的線, 係唔係同一般寫住只能夠去到10.2Gbps的high speed hdmi 線唔同?
3) 如果想買一條$100-$200的3米HDMI線, 玩4k60hz + HDR, 應該買邊款好?

google 簡單search HDMI2.0 cable,
就會見到好多人話HDMI線條條都一樣,
就連HDMI官方都聲稱現時的high speed hdmi線傳輸速度只有10.2Gbps,
但可以透過hdmi2.0 port的技術boost到上去18Gbps.

不過, 同一時候, hdmi都推出左premium high speed認證program,
等買家清楚知道邊d線可以玩到4k HDR / 4k60hz,
某程度上暗示左如果你要玩4k 60hz, 未必所有平線都適合。
are special certification designations for High Speed HDMI Cables that have been designed and certified for ultra-reliable performance for 4K and advanced features such as higher frame rates, HDR, expanded color spaces including BT.2020 colorimetry, 4:4:4 chroma sampling, and they are identified by the Premium HDMI Cable Certification Label.

另一方面, 都見到有d線特登聲稱自己條線做到18Gbps, 而有d比較平的線就只係寫住能夠做到10.2Gbps

所以想問一下各位師兄:
2) 寫住能夠去到18Gbps的線, 係唔係同一般寫住只能夠去到10.2Gbps的high speed hdmi 線唔同?
3) 如果想買一條$100-$200的3米HDMI線, 玩4k60hz + HDR, 應該買邊款好?

google 簡單search HDMI2.0 cable,
mu3ic 發表於 2017-7-30 03:55

1. 無
2. 料唔同
3. 兩舊水用到就得是但一條啦

回覆 1# mu3ic

其實師兄有冇諗過用display port呢?

1. 無
2. 料唔同
3. 兩舊水用到就得是但一條啦
lio 發表於 2017-7-30 15:08

因為我本身用緊果條係10幾蚊淘寶貨,
有時用用下會閃一閃,
想知道會唔會換左好d無左個問題

回覆  mu3ic

其實師兄有冇諗過用display port呢?
chromechan 發表於 2017-7-30 15:13

但可惜我電視得hdmi無displayport, 如果唔係我都想換

回覆 5# mu3ic

師兄電視係咪2.0?

回覆  mu3ic

師兄電視係咪2.0?
chromechan 發表於 2017-7-30 15:31

電視係2.0b,
電腦係gtx 970, 有hdmi & dp

因為我本身用緊果條係10幾蚊淘寶貨,
有時用用下會閃一閃,
想知道會唔會換左好d無左個問題 ...
mu3ic 發表於 2017-7-30 15:24

你個條壞, 買過另一條

回覆 7# mu3ic

如果依照你嘅問題,2.0應該好多,至於係咪真正嘅2.0就真係答唔到你

而18gbps同10.2gbps應該係線芯嘅粗幼,姐係幾多AWG嗰啲,我估

如果100-200蚊想玩4k60嘅話,應該冇問題,+HDR就...我真係唔肯定

如果唔想晒百幾二百買嘅話,咪試吓淘寶綠聯hdmi囉,反正佢話3m內有2.0,可以4K60,只係HDR唔肯定咁解啫,又唔係貴,唔得都唔肉痛

https://detail.tmall.com/item.ht ... p;skuId=88587244911

https://detail.tmall.com/item.ht ... p;skuId=46123924797

十幾蚊淘寶貨,不如買綠聯...起碼係大陸嘅大牌子

回覆  mu3ic

如果依照你嘅問題,2.0應該好多,至於係咪真正嘅2.0就真係答唔到你

而18gbps同10.2gbps應該 ...
chromechan 發表於 2017-7-30 15:57

已經買左一條100零蚊的試下。
因為我本身果條都係ce-link, 都算係大陸大牌子。
其實我果條係開到4k 60, 只係有時會有0.幾秒的閃一閃