[操作疑難] HELP,求解決

待機48-53度,FULL LOAD起碼7X   BIOS入面睇就3X度  RYZEN MASTER睇都係3X  但行WINDOWS 溫度勁高(默頻3.5)

cpu 1700X  

mb msi x370 GAMING PRO CARBON

H115I 水冷

個溫度係咪有BUG,搞到個FAN高速轉動好撚嘈!!!!

BIOS更新到最新都係咁,OC 3.8  1.35V 直情黑MON要拆底板POWER電 洗BIOS先開得返,正仆街

係windows有loading, BIOS無

Full load 70度有乜咁出奇?
尤其呢排天氣咁熱

我長期開冷氣的。

我想知係咪溫度感應有問題定壞左...

我長期開冷氣的。

我想知係咪溫度感應有問題定壞左...
Newbie258 發表於 2017-8-1 11:29

唔怕就用手摸下散熱
應該都 5,60度

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - Android

散熱排涼的,水泵dd暖。

https://community.amd.com/commun ... en-community-update

應該係厘個問題?
RYZEN MASTER / HWiNFO64會讀到「實際」讀數
其他多數會讀到+20 offset既讀數

睇唔到有咩問題好正常,開冷氣你以為會低溫D???

唔知邊度正常...ryzen master32度,但部電腦當52度,待機用水冷個fan行緊 最高速。會唔會係粒u同板唔夾

唔知邊度正常...ryzen master32度,但部電腦當52度,待機用水冷個fan行緊 最高速。會唔會係粒u同板唔夾 ...
Newbie258 發表於 2017-8-1 18:04

唔關U同板夾唔夾事
所有1700X同1800X 用大部份sw睇都係會offset +20度 (non-X既全部都正常讀數)
其實由我買1700x個日到依家我都唔知點解AMD要咁做

我依家都係係底板sw度將cpu個度D15S把風扇設定到cpu唔過88度(即係實際68度)都極低轉速
system fan就長期50%算, 唔想一把一把咁set